DOLAR 32,5463
EURO 34,8391
ALTIN 2429,215
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeniden başlamak

08.09.2020
A+
A-

”Ustaya sormuşlar;
-Her şeyi kaybettik, ne yapacağız?
Bilge kişi cevap verir;
-Çay koy, yeniden başlayacağız…”

Son 3-4 aydır, hayatımız, alışkanlıklarımız, rutinlerimiz her hali ile değişmek zorunda kaldı. Kimimiz işsiz kaldı, kimimiz iş yerini kapattı, kimimiz almış olduğu ücretin çok altında ücreti kabul etti. Bunların hiç biri olmadı ise evden çalışmak, özel hayat ve profosyonel hayat ayrımını tümden kaybetmek gibi sıkıntıları göğüsledi. Durum anne baba olanlar için daha da karmaşık ve zor hale geldi. Hem kendileri hem de çocuklarının eğitim hayatları için yeni düzen kurmak zorunda kaldılar. Bütün bunların yanında sevdiklerinin ve kendisinin sağlığı için de endişelendi ve kaygı düzeyi yükseldi.

Bütün bu olumsuzluklar içinde, psikolojik sağlığını koruyabilmek ve gelişip değişmeye devam edebilmek için, kitaplar okuyan, filimler izleyen, online eğitimler katılanlar olduğu gibi, hissettikleri karşısında çaresiz hissedip kendine üzülen, kaygılarını kendi iç sesi ile yüksek tondan dile getiren de oldu. Bol zamanın tadını çıkarıp saatlerce uyuyan da, ne zamandır ertelediği ağır spor antremanlarına başlayan da…

Yeniden başlamak

Aslında öğretilmişliği ne ise onu yaşadı herkes. Kendi kendine öğrettiği ya da doğduğu andan itibaren onu çevreleyen diğer öğreti unsurlarıydı bunlar. Varlığın devamlığı için bilinçaltının doğal refleksleriydi belkide.
Şimdi geldiğimiz şu noktada, yaptıklarımız ya da yapmadıklarımız değil, sürekliliği olmak zorunda olan yeni bir normal düzene geçiş yapmak zorunda olduğumuz gerçeği ile karşı karşıyayız.
Mutlu, başarılı, güçlü hissetmek için yolun sonunundaki güzel günleri beklemediğimiz. Yolda olduğumuz süre içerisinde yaşadıklarımıza, yani sadece sahip olduğumuz ”anlara” anlam yükleyerek yaşamayı öğrenmemiz gerek.
Örümcek ağı gibi bizi sarmış olan, bir türlü bırakamadığımız korkularımızdan ve endişelerimizden, vedalaşmaya karar verdiğimizde, gerçekte özgür olacağımızı bilerek yolda olmayı öğrenmemiz gerek.
Kendi kendimize yetebildiğimiz, kendi değerlerimizi besleyerek, kendimizi mutlu ettiğimiz, eşimizi, sevgilimizi, dostumuzu, bir ihtiyaç değil bir yoldaş olarak gördüğümüz yolculukları ve yolcusu olmayı öğrenmemiz gerek.

Yeniden başlamak

Sevgili Cemal Süreya’nın dediği gibi;
” Hayat kısa, kuşlar uçuyor”
Zamanın anlamsızlığında, anlarınızın değerini bildiğiniz sonsuzluğunuzda huzurla…
Sevgi, Umut ve Barış ile…
Buket Özbek


YORUMLAR

Solve : *
27 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.