Zeigarnik etkisi ve faydası
Zeigarnik etkisini duydunuz mu daha önce?
İlk kez Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından keşfedilmiş.
Yarım kalmış ya da bölünmüş şeylerin tamamlananlara göre daha kolay hatırlanabildiğini ortaya koymuş Zeigarnik.
1920’lerin ortalarında, Berlin Üniversitesi restoranında arkadaşları ile birlikteyken, garsonların siparişleri sadece servis sırasında hatırladıklarını, sonradan hafızalarından sildiklerini gözlemlemiş. Akabinde bir takım çalışmalar ve deneyler yapmış. Yaptığı çalışmalarda bitirilmemiş işin zihni meşgul etmeye devam ettiğini ama iş bitince zihnin bu meşguliyetten kendini kurtardığını ispatlamış. Bitirilmemiş işlerin bu nedenle kalıcı öğrenmeye de teşvik ettiği sonucuna ulaşmış.
Yarım kalan aşkların, bitmemiş ilişkilerin, eve erken geri dönmek zorunda kalınan tatillerin, henüz bitirilemeyen filmlerin-dizilerin, çözülememiş problemlerin neden çok daha çekici gözüktüğünü biraz daha açıklıyor bu psilokolojik kavram.
Bir yandan da, bir hedefi gerçekleştirmenin ya da bir işi tamamlamanın arzusunun, o iş tamamlanana kadar o kişinin hafızasında kalmasını ama tamamlanma gerçekleşince unutulmasını da açıklıyor. Bu etkiyi hayatımızda kendi lehimize nasıl kullanabiliriz?
Özellikle, 3 temel alanı öneri olarak iletebilirim:
Herhangi bir iş, sınav ya da projeye çalışırken/hazırlanırken kendinize cevapsız bir soru bırakarak ara vermek.
İletişim ya da reklam yaptığınız konuya ilgi uyandırıcı bir soru ya da slogan ile daha çok dikkat çekmek.
Ertelediğiniz herhangi bir iş varsa, o işe en azından ilk adımı atarak, başlamak ve sonra yarım bırakmak.
Beyin, bunları hafızada tamamlanmasını sağlamak üzere tutacaktır. Alanları arttırmak mümkün. Ek olarak, bu bilimsel bilginin bir diğer etkisi de geçmişte yarım kalmış bir deneyim ya da ilişkinin unutulmamış olmasının bir sebebinin de bulunmuş olması. Belki, bir miktar rahatlatıcı etkisi olabilir…
Sevgiler,