Benchmark nedir ve nasıl yapılır?
Benchmak; ölçüm ve karşılaştırma kriteri anlamında kullanılmaktadır. Benchmarking, stratejik yönetimin en temel araçları arasında yer alan bir kavram.
Örneğin portföy yönetiminde, benchmak portföy, bu yapı dışında oluşturulan portföylerin performans (getiri ve risk anlamında) başarısının ölçümüne esas alınan portföydür. Diğer bir örnek; benchmark menkul kıymetler, piyasada yeterince likiditeye sahip, ihraç eden kurum tarafından bu özelliğinin devam ettirilmesi söz konusu olan ve piyasada benzer ihraçlar için bir referans teşkil eden kıymetlerdir.
Benchmark profesyonel olarak ilk ne zaman uygulandı?
Bu yönetim tekniğini ilk defa ABD’deki Xerox şirketi bilimsel yöntemler eşliğinde uyguladığı biliniyor. Şirket içerisinde oluşturulan yöntem, daha sonra şirketlerde performansı artıracak bir teknik olarak geliştiriliyor ve Xerox özelinde diğer şirketlere örnek oluyor. Türkçe’de tam karşılığı bulunmayan kavram genellikle kıyaslama olarak ele alınıyor. Fakat bu yine de kelimenin tam anlamını karşılamamakta… Kavramla ilgili genel algı ise “taklitçilik” üzerine. Oysa kelimenin gerçekte işaret ettiği başka bir şirketteki en iyi uygulamaları uyarlamak ve söz konusu şirketin kültürüne adapte etmekle ilgili. Yani burada amaç kıyaslamayı yaptıktan sonra en iyi uygulamayı kopyalamamak, onu referans alarak geliştirmek ve şirkete adapte etmek.
Benchmark Neden Kıyaslama?
Yeni bir iş kurmadan önce projenizi hayata geçirmeyi planladığınız pazara yönelik derinlemesine bir araştırma yapmanız gerekir. Aynı pazarda hizmet veren ya da ürün satan markaları inceleyerek ne tür çalışmalar yaptıklarını inceler, bu gözlemler aracılığıyla eksik ya da yanlış olan noktalara değinir ve kendi alanınızı yaratmayı hedeflersiniz. Bu anlamda benchmarking yani kıyaslama yöntemi, müşterinin sizi neden tercih etmesi gerektiğini belirlemenize yardımcı olur. Benchmarking yapabilmeniz için de bu karşılaştırma işlemini yapmak istediğiniz şirketlerle bilgi paylaşımı ortaklığına girmeniz gerekir.
Temel analiz nedir? Şirket analizi nasıl yapılır için Tıklayınız!
Her bir şirket, bünyesinde farklı işletme prensipleri barındırır. Bu nedenle her şirketin kendine has yönetim biçimi ve şirket kültürü vardır. Şirketlerin birbirlerinin yapısını şeffaf bir biçimde analiz etmesi ve incelemesi hem kendi çalışma yöntemlerindeki hatalı noktaları fark etmek hem de bir dış örneği inceleyerek yeni bir düşünme yapısı kazanmak anlamında katkıda bulunur. Karşılaştırma sonrası bilgi ve edinimler, genellikle korkulanın aksine ‘kopyalanma’ ya da ‘kullanılma’dan ziyade mevcut şirketler tarafından kendi yapılarına adapte edilmek üzere bir araya getirilir. Üstelik bu bilgi ve edinimler adapte edilmeden, sadece yapılan hatalar gözlemlenerek bir risk haritası da çıkartılabilir.
Benchmark Nasıl Yapılır?
Benchmark’da kıyaslama uygulaması iki ya da daha fazla şirketin, işlem ve çalışma yöntemlerine yönelik bilgilerin paylaşılmasını önceden karşılıklı olarak kabul etmesiyle başlar. Şirketler sahip olduğu bilgiyi vermemekte özgür olmakla birlikte birbirlerini rakip olarak görmeme prensibine sahiptirler. Bu uygulama kapsamında bir şirket, kendisini pazarda yer alan ve başarılı kabul edilen bir diğer şirket ile karşılaştırır ya da ölçer. Burada amaç, şirketlerin karşılaştırılmasından çok;
Türk hukukunda anonim şirket pay sahiplerinin hakları için Tıklayınız!
Şirketin amaç ve hedeflerini gözden geçirmek, bu hedef ve amaçlara ulaşmak için en iyi uygulamaları belirlemek,
Bu hedef ve amaçları ne şekilde hayata geçirilebileceğini saptamak,
Şirket kültürünü bir üst seviyeye taşımak ya da ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen değiştirmek,
Şirket içinde daha iyi uygulamaları ön plana çıkararak çalışanların motivasyonunu artırmak,
Rekabet avantajını ve buna paralel olarak şirket performansını artırmaktır
Kıyaslama sürecinden başarılı bir sonuç alabilmek için gelişime açık olunmalı ve yeniyi, mevcut düzene adapte etme konusunda hevesli davranılmalıdır. Kıyaslama yapacağınız şirketin, mevcut şirkete en yakın özelliklerde olması ve sizin için doğru bir ölçüt olduğundan teknik olarak emin olunması da kıyaslama sürecinin size sağlayacağı katkının artmasına olanak sağlar.
Benchmarking Aşamaları ve Uygulama Yöntemleri
Benchmark Planlama Aşaması
Bu aşamada hedef, şirketin eksiklerinin tespit ederek bu eksikleri iyileştirmeye yönelik ne tür adımların atılması gerektiğini araştırmaktır. Benchmarking sürecinin en detaylı ve planlı olunması gereken aşamalarından biridir.
Şirket Seçimi
Bu aşamada, kıyaslama işleminin yapılacağı şirket seçimi yapılır. Bu şirketin seçiminde en önemli kriter ise kurumun iyi derecede işliyor oluşu ve karşılaştırma yapılacak şirkete benzerliğidir. Sonraki adımda söz konusu kurumla iletişime geçilir ve iş birliği yapılır.
Temel analiz ve borsada önemi. Tıklayınız!
Benchmark Analiz
Belirlenen şirket ile anlaşılan şeffaflık doğrultusunda bilgiler paylaşılır. Edinilen bilgiler incelendikten sonra benchmarking analizleri yapılır ve raporlar hazırlanır. Raporların tamamlanmasının ardından, raporda ortaya çıkan eksik ya da hatalı noktaların çözümüne yönelik öneriler sunulur.
Benchmark Uygulama
Kıyaslama sürecinin en önemli adımıdır. Bu adımda başarılı olmak için yalnızca yöneticilerin değil tüm çalışanların katılımı gerekmektedir. Bunun yanı sıra kıyaslamanın doğru olması ve çıkan sonuçların da o şirket için uygulanabilir olması gerekir. Bu noktada zamanlama oldukça önemlidir. Kaynak ve bilginin doğru kullanımına rağmen yanlış zamanlama oluşursa tüm çalışma başarısızlıkla sonuçlanabilir.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.