DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Buffett’tan 2021 yılı için 9 borsa tüyosu

Buffett’tan 2021 yılı için 9 borsa tüyosu
04.03.2021
A+
A-

Her yıl bir mektup şeklinde yatırımcılarına bilgi aktaran 90 yaşında Warren Buffet’ın son mektubu 27 şubat tarihli. Kurt yatırımcı başarının ipuçlarını aktarıyor.

Omaha Kahini her yıl bir mektup şeklinde kutsal bilgiyi hissedarlarına aktarır. On yıllardır, tüm zamanların en başarılı yatırımcılarından biri olan Warren Buffett, Berkshire Hathaway şirketinin yıllık kamu raporu aracılığıyla ticari markası açık sözlü üslupta bilgelik hediye eder.

 

Buna hevesle beklenen bir belge demek biraz yetersiz kalıyor. Mektubun 2021 baskısı 27 Şubat’ta yayınlandı. Finans, siyaset ve medyadaki gözlemciler, 2020’nin büyük bir bölümünde kamuoyuna yorum yapmaktan kaçınan Buffett’in salgın, seçim, GameStop ticaret çılgınlığı ve diğer tüm şu anda Amerikan yaşamını şekillendiren diğer çılgınlıklar. Ancak, Buffett’in mektubu bunların hiçbirinden bahsetmedi, bunun yerine geçen yıl kendi hisselerinden 24,7 milyar doları geri satın alma ana (ve şaşırtıcı) stratejisini ana hatlarıyla açıkladı – genellikle karşı çıktığı bir şey – ve bir hata yaptığını kabul ediyor. 37,2 milyar dolarlık Precision Castparts Corp. Yatırım uygulamanızın yardımıyla 330.000 dolarlık bir Berkshire Hathaway hissesini karşılayamasanız bile, Buffett’ın mektubu hayatın her kesiminden yatırımcılar için her zaman okunmaya değerdir.

Buffett’in yıllar boyunca en önemli ipuçları

C-Suite pek tatlı değil

1985’te Buffett, Berkshire Hathaway’de yöneticilerin, şirketin genel performansına bakılmaksızın yıl boyunca bireysel katkıları için ödüllendirildiğini gören bir teşvik-tazmin sistemi kullandığını söyledi.

Orta yıl içinde başarılı oldularsa, faydalarını göreceklerdir. Ve harika bir yılın ortalarında olan işleri olsaydı, ödüllendirilmeyeceklerdi.

Buffett, “Berkshire hissesi yükselse, düşse ya da düz kalsa iyi birim performansının ödüllendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye yazdı. “Benzer şekilde, hisselerimiz yükselse bile ortalama performansın özel bir ödül kazanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Buffett ayrıca “performansın” belirli bir işe bağlı olarak farklı bir anlama geldiğini kabul ediyor: “Yöneticilerimizin bazılarında kendi yaptıkları olmayan arka rüzgarlardan hoşlanırlar, diğerlerinde ise kaçınılmaz rüzgarlarla savaşırlar.”

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/borsada-ucuz-hisseler-nasil-bulunur-20200109/

Ancak Buffett’in tazminatı asla hisse senedi opsiyonları şeklinde gelmeyecek. Bu sadece hisseleri sulandırmakla kalmaz, yöneticiler de şirket anlayışlarını, hissedarların pahasına servetlerine katkıda bulunmak için kullanabilirler.

Stoklarda kilitli

Buffett, yatırım yapma konusundaki yavaş ve istikrarlı yaklaşımıyla ünlüdür. İnanmadığınız hisse senedine sahip olmaya ve bir hissenin günlük hareketini telaşlandırmaya inanmıyor. Pek çok insan, bir Robinhood Reddit günlük tüccarının saldırı yaklaşımını benimsemek için son GameStop destanından ilham aldı. Ama bu asla Buffett’in yolu olmadı. 1996 yılında, “10 yıl boyunca bir hisseye sahip olmak istemiyorsanız, 10 dakika satın almayı düşünmeyin” diye yazdı. Ve bir zamanlar itibar ve marka gibi soyut nitelikleri gözden kaçırırken, 1983’te “bu önyargı, nispeten az komisyon olmasına rağmen, birçok önemli iş hatalarını ihmal etmeme neden oldu.”

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/hisse-senedi/borsa-dususu-neden-yatirim-firsati-yaratiyor-20210221/

Boğa veya ayı, bağırsağınızı takip edin

Buffett, bir hisse senedinin fiyatının hisse alıp satmayacağınıza karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken son şeylerden biri olduğu konusunda kararlı. Önemli olan, şirketin temelindeki değerdir. Çünkü 1987’de belirttiği gibi fiyatlar, “Bay Bay’ın duygusal kaprislerine maruz kalıyor olsa da. Ruh halleri günlük bazda yukarı ve aşağı hareket etme eğiliminde olan “Pazar”, fiyatlar sonunda yükselecek ve değer getiren şirketleri ödüllendirecektir.

Bu, özellikle piyasa mantıksız davrandığında geçerlidir ve yatırımcıları, inançlarında dururken hayal gücünden yoksun ve hatta aptal görünme konusunda endişelenmemeye teşvik eder. Ayrıca, piyasa oynaklığının sizin için çalışmasını öneriyor. 2016’da bu inciyi sundu: Gökyüzünün “kısa süreliğine altın yağacağını” görürseniz, “çay kaşığı değil, leğenlerle dışarı çıkmalısınız.” Bir dahaki sefere pazara biraz da olsa para koymanın zamanının gelip gelmediğini merak edeceğinizi unutmayın.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/borsada-cokusu-dusundurecek-7-sinyal-20170822/

Basit, seksi değil, başarılı

Buffett, kendi büyümelerine yatırım yapan veya hisse senetlerini geri almak için kurumsal sermayeyi kullanan şirketlere yatırım yapmayı seviyor. Kısa vadede karşılığını almasa bile, hissedarlarından elde ettikleri kazancın bir kısmını işe geri koymak için alıkoyan şirketlerin zaman içinde değerlerinin artmasına yardımcı olduğuna inanıyor.

Bununla birlikte, Buffett’in yatırım yapmaya ikna edilmesi için bir şirketin basit olması ve çoğu zaman seksi olmaması gerekir. O, anlamadığı işletmeleri satın almaktan kaçınır. Kendisi ve iş ortağı Charlie Munger, kişisel olarak yeni fikirler, yeni ürünler ve yenilikçi süreçler şeklinde değişimi memnuniyetle karşılarken, profesyonel olarak daha temkinliler.

 

“Ancak yatırımcılar olarak, mayalanma endüstrisine tepkimiz, uzay keşiflerine yönelik tutumumuza çok benziyor: Bu çabayı alkışlıyoruz, ancak yolculuğu atlamayı tercih ediyoruz.”

Daha da önemlisi, heyecan verici olmayan, en yeni yatırımlar olmayabilecek, ancak gelecek yıllar için getiri sunacakları kesin olan, insanların ihtiyaç duyduğu şeyleri yapan şirketlere yatırım yapmayı seçerler.

İnekleri sihirli fasulyelerle takas etmeyin

Bazı şirketler zor durumdaki şirketlerde büyük pozisyonlar alma fırsatını değerlendirirken, Buffett daha güçlü şirketlerde daha küçük pozisyonları tercih ediyor. 2014 yılında “Hope Diamond’a kısmi bir ilgi duymak, tüm elmas taklilerine sahip olmaktan daha iyidir” diye yazdı.

Ancak bir şirkete yalnızca büyüyeceğine inandığınız için yatırım yapmanız gerektiğine inanmıyor. Değer her zaman yol gösterici ilkeniz olmalıdır. Ve son olarak, Buffett’in kendi hissesiyle kötü bir anlaşma yaptığında işlediğini söylediği bir hata olan aldığınızdan daha fazlasını vermekten kaçınmalısınız – bu, 1993’te hissedarlara 3,5 milyar dolara mal oldu.

İlerleme devam ediyor

Buffett, Amerika’nın ekonomik geleceğine güçlü bir şekilde inanıyor. Ve uzmanlar on yıllardır ABD’nin gerilemesinden şikayet ederken, onu ülkenin daha verimli hale geldiğini görüyor. 2010 mektubunda, Amerikan vatandaşlarının 1930’da doğduğundan altı kat daha iyi yaşadığını yazdı.

Bu kapsamlı tarih görüşü, emekliliğe doğru uzun vadede istikrarlı ve güvenilir getiri sağlayan yatırım stratejilerine dönüşüyor.

Mektubun 2021 baskısında “Amerika’ya asla bahis oynama” temasını seçti.

“Ancak 232 yıllık kısa varoluşunda, Amerika gibi insan potansiyelini açığa çıkaracak bir kuluçka makinesi yok. Bazı ciddi kesintilere rağmen, ülkemizin ekonomik ilerlemesi nefes kesici. ”

Fare yarışında kendi hızınıza bağlı kalın

Bir tembel hayvan gibi, Buffett yalnızca mecbur kaldığında hareket eder. 1996 tarihli mektubu, yatırımcılara piyasa ile aynı hızda alıp satmaya çalışmaktansa, birkaç güvenilir hisse senedi alarak ve onları elinde tutarak daha iyi hizmet alacaklarını anlatıyordu. Aynı mantık, hisse senedi parçalarını satın alsanız bile geçerli olacaktır. Ayrıca yatırımcıları, karmaşık finansal araçlar veya kendi güdüleri olan yatırım bankacılarının tavsiyeleri yerine bir işletmenin değerlendirme becerilerine güvenmeye teşvik eder.

Ve bir şirkete yatırım yaptığınızda, bunun değerli bir yatırım olup olmadığını zaman gösterecek: “Zaman harika işin dostu, vasatlığın düşmanıdır” diye yazmıştı 1989’da.

Kültür kulübü

Buffett, ülkenin en zengin adamlarından biri olmasına rağmen mütevazı yaşıyor. Ve parasına dikkat eden (ve aşırı tazminat istemeyen) bir liderin, yatırımcılarının fonlarına dikkat eden bir çalışan kültürünü teşvik edeceğine inanıyor.

Winston Churchill bir keresinde şöyle demişti: ‘Siz evlerinizi şekillendirin, sonra onlar sizi şekillendiriyor. Bu bilgelik işletmeler için de geçerli,’ diye 2010 yılında yazdı. Charlie ve ben paranıza kendi paramızmış gibi davranıyoruz, Berkshire’ın yöneticileri de muhtemelen paraya dikkat edecek. ”

Berkshire Hathaway’in birinci sınıf kültürüne katkıda bulunan şeylerden biri, Buffett’ın işe almak istediği kişilerdir. Bir dizi mektubunda hissedarlara, genellikle bağımsız bir şekilde zengin olan ve çalışması gerekmeyen yöneticiler aradığını hatırlattı.

Ardından Buffett, onlar için mümkün olan en iyi çalışma ortamını yaratarak yaptıklarını sevmelerini ve asla cezbedilmemeleri için bunu yapmalarını sağlar.

Bu nedenle, işi işe almayı içeren biriyseniz, bir sonraki iş ilanınızın bir çalışandan ne istediğinizi ve aynı zamanda birisinin sizin için neden çalışmak isteyebileceğini anlattığından ve sizin için çalışmaya devam ettiğinden emin olun.

Kendinizi (genellikle) bir çukurdan çıkaramazsınız

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, dikkatli bir yatırımcı olarak Buffett, kimseyi – özellikle de sıradan insanları – borca girmekten borsaya yatırım yapmaktan caydırıyor. Pazarın dalgalanmaları, ani bir gerileme olursa tüketicileri kırabilir.

Ancak bu, borca tamamen karşı olduğu anlamına gelmez. Buffett, parayı iyi bir şekilde kullanmak ucuz olduğunda borçlanmayı savunuyor.

Buffett ve Berkshire Hathaway’in risk eşiği ve yapısı göz önünde bulundurularak, Berkshire, ekonomik kriz sırasında bile hala bol miktarda nakit üreten varlık yüklü demiryolu ve kamu hizmetleri işletmelerinde borç kullanıyor.

Warren’ın yazılı bilgeliğindeki ortak konular

Günün sonunda Buffett bile hatalarından payına düşeni yaptı. Ancak istikrarlı, uzun vadeli büyümeye odaklanmasıyla, zaman içinde bunu her zaman telafi ediyor.

Bu nedenle, oyunda yeniyseniz bile, piyasadaki normal iniş çıkışlar sizi cesaretlendirmesin. Aslında Buffett, yeni yatırımcıların portföylerini tam da bu nedenle her gün kontrol etmelerini istemiyor.

Bunun yerine şunlardan emin olun:

– Uzun vadeli düşünün ve emeklilik gibi uzun vadeli planlara odaklanın.

– Yavaş ve istikrarlı büyümeye odaklanın.

– Sadece karşılayabileceğiniz kadar yatırım yapın.

Bu tavsiyeye uyarsanız, belki bir gün kendi bilgelik incilerinizi hayran hissedarlarınıza aktaracaksınız.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.