DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar endeksi (DXY) nedir, neden önemlidir

Dolar endeksi (DXY) nedir, neden önemlidir
29.10.2021
A+
A-

Dolar endeksi (DXY), dolar ve döviz yatırımcıları için çok önemlidir. Peki dolar endeksi nedir ve dolar endeksi nasıl analiz edilir? Nasıl hesaplanır? Dolar endeksi grafiği bize neler anlatır? Dolar endeksi hangi durumlarda düşer, hangi durumlarda yükseliş yaşar?

Dolar endeksi hesaplama için Amerikan Doları’nın yüksek ticaret hacmine sahip olduğu 6 para biriminin geometrik ortalaması hesaplanmaktadır. Bu para birimlerinin geometrik ortalamasının dolara karşı olan değeri Amerikan Dolar Endeksi olarak karşımıza çıkar.

Dolar (döviz) endeksi tanım olarak, ABD Doları’nın Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi uluslararası piyasalarda yüksek hacme sahip, gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısındaki sepet kur değerini ifade eder.

Swap nedir, faiz swapı hangi borsalarda var? Tıklayınız!

Dolar Endeksi; Amerikan Dolarının Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi 6 majör para biriminden oluşan bir döviz sepetine karşı geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanan değerini ölçer. Dolar endeksi içerisindeki bu majör para birimlerinin ağırlıkları aşağıdaki gibidir.

DOLAR ENDEKSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

İkinci Dünya Savaşı sırasında, ABD’nin küçük bir kasabası olan Bretton Woods’ta toplanan Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı’nda Bretton Woods sistemi getirilmiştir.

Bu sistemde Dünya’nın önde gelen devletleri arasında ticari ve finansal işlemlerde uyulması gerekilen kurallar belirlenmiştir. Sistem öncesinde, ülkeler ellerindeki altın varlığı kadar para basabilmekteydi.

Bu sistemle altın ile değeri ölçülebilen tek para birimi ABD Dolar olarak belirlenmiştir. Amerikan doları böylelikle dünya para sisteminin merkezine oturmuştur. 1971’de ise ABD, doları altına endekslemekten vazgeçtiğini duyurmuştur. Çünkü ABD dışındaki ülkelerde dolar miktarı artmış ve doların değeri düşmüştür. Para ve küresel ticaret sisteminin dolar üstüne kurulmasıyla, ülke para biriminin dolar karşısındaki fiyatı önemli olmuştur.

DOLARA NASIL YATIRIM YAPILIR? TIKLAYINIZ!

Dolar endeksindeki hareketin Dolar’ın net olarak değer kazanıp, kaybettiğini gösterdiği için piyasa oyuncuları tarafından yakından takip edilmektedir. Türkiye’de sepet kur %50 Euro ve %50 Dolar’dan oluşmaktadır. Bu yöntem ile hesaplama yapılan ülkenin para birimde yaşanan hareketler diğer etkenlerden arındırılmış olarak görülebilmektedir.

Dolar Endeksinde Hareketliliğe Sebep Olacak Olasılıklar

Dolar endeksinin yukarı yönlü hareket etmesi için


Amerika’da doları kuvvetlendirecek veri akışı ve haberlerin gelmesi, Örneğin ABD’de işsizlik oranının düşmesi.

Dolar endeksinde yer alan 6 major para birimlerinin sahip olduğu ülkede, yerel para biriminin değerini azaltacak veri akışı veya gelişmelerin yaşanması. Örneğin Euro bölgesinde büyüme verilerinin gerilemesi.

Dolar endeksinin aşağı yönlü hareket etmesi için (yukarıdaki maddelerin tam tersi)

Amerika’da doları zayıflatacak veri akışı ve haberlerin gelmesi, Örneğin ABD’de işsizlik oranının yükselmesi.

Libor Nedir? Libor nasıl hesaplanır ve neden önemlidir? Tıklayınız!

Dolar endeksinde yer alan 6 major para birimlerinin sahip olduğu ülkelerde, yerel para biriminin değerini artıracak veri akışı veya gelişmelerin yaşanması. Örneğin Euro bölgesinde büyüme verilerinin hızla yükselmesi.

DOLAR ENDEKSİNİN YÜKSELİŞİ NE ANLAMA GELİR?

Doların diğer ülke paraları karşısında değerlenmesi

ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi yükselir

Yatırımcıların diğer ülke paraları yerine doları tercih etmesi

Yatırımcıların risk alma eğiliminin düşmesi

Diğer ülke paralarını satarak dolar alması

Diğer ülke paralarının satışıyla ülke borsalarının olumsuz etkilenmesi

DOLAR ENDEKSİNİN DÜŞERSE HANGİ SENARYOLAR OLABİLİR?

Doların ülke paraları karşısında değer kaybetmesi

Yatırımcıların dolar yerine diğer ülke paralarını tercih etmesi

Yatırımcıların risk alma eğiliminin artması

Teknik analiz nedir, en çok kullanılan teknik analiz araçları. Tıklayınız!

ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi düşebilir

Doları satarak diğer ülke paralarının alınması

Diğer ülke paralarının alınmasıyla ülke borsalarının olumlu etkilenmesi

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİRSE HANGİ SENARYOLAR OLABİLİR?

EURUSD paritesi düşebilir

USDTRY paritesi yükselebilir

Altın düşebilir

ABD tahvillerinin faizleri yükselebilir

Gümüş düşebilir

Petrol düşebilir

Ülke borsaları negatif etkilenebilir

Dolar Endeksi ABD piyasasının açık olduğu her zaman, 5 gün 24 saat işlem görmektedir. Pazar akşamı New York saatiyle 17:00, Cuma akşamı New York saatiyle 17:00 saatleri arasında işlem görmektedir. Dolar endeksi her gün 00:00 – 03:00 saatleri arasında seans arasına girmektedir.

Dolar Endeksi, vadeli işlem sözleşmesi olarak ‘’Intercontinental Exchange’’(ICE) ‘de işlem görmektedir ve kodu DX’dir. Ayrıca Borsa Yatırım Fonu(ETF) ve Opsiyon piyasasında da dolar endeksi işlem görmektedir.

DXY ENDEKSİ NEDİR? DXY ENDEKSİ NELERDEN ETKİLENİR?

Dolar Endeksi sembolü ise genelde DXY (Dixie) olarak karşımıza çıkar. USDX ya da DX olarak kullanıldığını da görebiliriz. Dxy, dolar endeksinin finansal piyasalarda gösterimidir. Bir semboldür ve D harfi dolardan gelmektedir. Dolar’ın küresel bazda önemli para birimlerine karşı değerini gösteren Dxy bizlere doların değerlenip değerlenmediğini göstermektedir.

Parite nedir ve parite çeşitleri. TIKLAYINIZ!

1973 Mart’ta Bretton Woods sistemi yürürlükten kaldırıldı. DXY endeks değeri için Bretton Woods sistemin kaldırılmasından sonraki değer olarak başlangıç baz değeri 100 alınmıştır. Dxy grafiği incelendiğinde DXY’nin 140 değerinde ise ABD Dolar’ının bu süre zarfında diğer para birimlerine karşı %40 değer kazandığını gösterir. DXY endeks değerinin artış göstermesi Dolar’ın diğer para birimlerine karşı değerlendiğini; azalış göstermesi ise diğer para birimlerine karşı değer kaybettiğini göstermektedir.

Bakır yatırımı nasıl yapılır?

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
6 × 3 =