DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Metcalfe kanunu: Hayata Bakışınızı Değiştirecek!

24.03.2022
A+
A-

Metcalfe Kanunun isim babası Robert Metcalfe, aynı zamanda ethernetin de mucididir.
Ağlar, onun dünyaya bakışının merkezindedir.

Ona göre bir ağın maliyeti düğüm sayısının maliyetine bağlı olarak lineer, değeri ise bağlı kullanıcı sayısının karesine bağlı olarak üstel şekilde artar.
Yani, ağa katılan her bir kullanıcı, ağın değerinin katlanarak büyümesini sağlar.

İlk bakışta yasa sadece ağ teknolojisi ile ilgili gibi görünse de, gündelik hayat, iş, finans ve yatırım gibi neredeyse her alanda ilgili yasanın geçerli olduğunu görmek mümkün.

Örneğin yasa, Airbnb’nin neden Hilton’dan daha değerli olduğunu açıklıyor.
Çünkü Airbnb geniş bir kullanıcı ağına sahip ve kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor.
Ayrıca ağdaki kullanıcılar birbirlerine fayda üretecek şekilde etkileşim halindeler.
Buna karşın Hilton’un ağında yer alan misafirler iletişim kurmaz ve birbirleri için değer üretmezler.

Bu nedenle sadece bir platform ve veriden ibaret olan Airbnb’nin piyasa değeri 105 milyar USD iken; dünya geneline yayılmış bir oteller zinciri olan Hilton’un güncel piyasa değeri sadece 42 milyar USD’dir.

Yapılan araştırmalar da aktif kullanıcı ağına sahip iş modelleri olan işletmelerin piyasa değerinin %70 oranında, ağdaki insan sayısından geldiğini ortaya koyuyor. Örneğin birer blok zinciri teknolojisi olan Ethereum ve Bitcoin’den her birinin piyasa değerinin %70’inin yine ağına bağlı aktif kullanıcı sayısından geldiğini gösteriyor.

Ağı değerli kılan şey, ağdaki kullanıcıların birbirleri ile iletişim sağlayarak karşılıklı değer üretmeleridir. Ağ, bu etkileşim ve karşılıklı fayda üretimi için uygun ortam sağladığı sürece ağ kullanıcıları için değerli olacak ve bu nispette ağın değeri üstel bir şekilde artacaktır.

Kısacası Metcalfe kanunu, çoğu platformun neden bir sosyal ağ olma misyonu ile hareket ettiğini, neden platformların aktif kullanıcı sayısını artırmaya ve etkileşimi yükseltmeye çalıştıklarını ortaya koyuyor.
Çünkü ağ ne kadar geniş, aktif ve karşılıklı etkileşim halindeki kullanıcılar içerirse, ağın değeri de o oranda büyük oluyor.

Bireysel yaşantımızda da böyle değil midir?
Çevreniz için ne kadar fayda üretirseniz, itibarınız o nispette artar.

Metcalfe kanunu, basit bir ağ teknolojisi olmanın ötesinde, yaşamın özünü bünyesinde barındırıyor.
Networkingin değerini.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.