Teknik analiz nedir, an çok kullanılan teknik analiz araçları…
Teknik analiz nedir?, Teknik analiz nasıl uygulanır?, Teknik analiz yöntemleri nelerdir?
Teknik analiz geçmişte oluşan fiyat grafiklerinin incelenerek ileride oluşacak fiyat hareketlerini tespit etmektir. Teknik analizi para kazanmak için borsa yatırımcısı kendi uygulayacağı yatırım vadesini bilmesi ve o duruma göre pozisyon açması gerekir. Borsa da uygulama olarak kısa vade ve uzun vade kavramları mevcuttur.
Kısa vadeli yatırım şekli olan günlük işlem Alım-Satım yapma fikri seçti iseniz; Bir gün(24 saat) içinde piyasa haber akışı, fiyat hareketi dalgalanmalarını dikkatlice takip etmeniz gerekir. Günlükçü piyasa hareket rehberiniz olarak, grafiklerinizi 5 dakikalık periyot 20 dakikalık, 60 dakikalık, 2 saatlik ve 1 seanslık grafik durum incelemesine istinaden hareket stratejisini belirleyerek kendi yöntemleriniz ile işlem pozisyonu açmanızı tavsiye ederiz.
Vade yatırım düşünceniz var ise uzun vadeden kasıt 1 yıl ve daha fazla süreyi kapsayan yatırım anlamanız gerekir. Bu noktada borsa yatırımcısı temettü verimliliği yüksek hisselere yönelmesi gerekir.
Teknik Analiz ne gibi fayda sağlar?
Finansal piyasa fiyat veya işlem miktarı değişim olarak ortaya çıkan grafik ve formasyonların açıklanmaya yardımcı olması ve trend son şekli ile gelecekte oluşabilecek trendleri belirlememize yarayan analiz aracımızdır. Teknik analiz temelleri olarak, alış-satış, hacim-günün en düşük fiyat seviyesi, en yüksek fiyat seviyesi ve günün kapanışı verilerini bize sunar.
Para kazandıracak teknik analiz uygulamaları nelerdir?
Para kazandıracak uygulamaları kısaca maddeler halinde sıralayalım;
Destek geçmişte oluşmuş bir dip, direnç ise geçmişte oluşmuş bir tepedir. Bu noktalarda oluşan hareketler çok önemlidir. Destek noktası aşağı doğru kırıldığında yeni bir aşağı trend başlar.
Para Nasıl Kazanılır – Yazı dizisi (VII) TIKLAYINIZ!
Hareketli ortalamalar, trendlerin yönünü ve ne zaman döndüğünü belirlemeye yarar, Eğer bu ortalamalar 50 ve 200 gün gibi uzun dönemi kapsarsa hissenin uzun dönemli görünümünün kuvvetli olduğundan bahsedilir. 50 günlük ortalamanın altına inen fiyat kısa dönemli düşüş habercisidir. 200 günlük ortalamaların altına iniş ise çok olumsuzdur ve ana trendin değiştiğinin işaretini verir.
Kısa vade için 10 ve 30 günlük ortalamalar kullanılır. Bir yükseliş trendinin sonunda10 günlük ortalama 30 günlük ortalamayı aşağı kestiğinde olumsuzluk başladığının sinyali veriliyor demektir. Düşen bir trendde ise düşüşün bitip yukarı bir hareket başladığında 10 günlük ortalama 30 günlük ortalamayı yukarı doğru keserek al sinyalini verir. Alım için genel görüş kısa hareketli ortalama eğrisinin üzerinde olması gerektiğidir.
Para kazandığınızı nasıl anlarsınız? TIKLAYINIZ!
RSİ göstergesi, aşırı alım ve aşırı Satış bölgelerini belirleyebilmesi için ona üst ve alt sınırlar sağlamasıdır. Değer 0 ile 100 arasında dalgalanır. 70’in üzeri aşırı alım, 30’un altı aşırı satış bölgesidir.
Hisse yönünü CCİ göstergesi ile tespit ederiz. CCI’yı bir aşırı alış yada aşırı satış indikatörü olarak kullanabilirsiniz. Bunun için +100’ün üstündeki hareketleri aşırı alım,”-100’ün altını aşırı satış olarak okuyabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.