DOLAR 34,7403
EURO 36,5629
ALTIN 2954,985
BIST 9827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye`den kritik hamle! Yeni dönem başladı

26.03.2018
A+
A-

Sanayide yerlileşme seferberliğinin yol haritası belli oldu. İthalatı yüksek ürünleri yerlileştirmek isteyen firmalar Yerlileştirme Yürütme Kurulu’na başvuracak. Firmalarda, üretim yetenekleri, ihracat tutarları, finansal güvenilirlik, Ar-Ge merkezinin durumu gibi kriterlere bakılacak.

 Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığını yaptığı; Sanayi, Ekonomi, Gümrük, Kalkınma ve Maliye bakanlıklarından oluşan Yerlileştirme Yürütme Kurulu’nun yerlileşme seferberliği kapsamında uygulayacağı yol haritası belli oldu. Cari açığı azaltmak ve ithalat bağımlılığını sona erdirmek için başlatılan çalışma kapsamında, yerli üretimi desteklenecek yüksek teknolojili ürünler belirlendi. 6 odak sektördeki 43 ürün 8 gruba ayrılıp listelendi.

Habertürk’ün haberine göre; listede aşıdan seruma, elektrikli araçlar için bataryadan sınai robotlara, buğday gluteninden cansız mayalara kadar ithalatı yaygın olarak yapılan pek çok kalem var. İlk etapta yerlileştirilmesi hedeflenen 43 kalem ürünle 19.5 milyar liralık ithalatın önüne geçilecek.

Yerli üretime yönelik bilimsel çalışmalar da devam ediyor. Gebze Teknik Üniversitesi Nanoteknoloji Enstitüsü’nün yerli otomobile yönelik, yerli ve çevreci batarya için 2016’da başladığı çalışmalar da bunlar arasında yer alıyor.

70 PUAN KRİTERİ

Değerlendirmede, üretilecek ürünlerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji grubunda yer alması, ithalat içindeki payı, ihracat potansiyeli, diğer sektörlere katkısı ve ürün teknoloji hazırlık seviyesi gibi kriterler dikkate alınacak. 100 üzerinden 70 puandan fazla alan ürünler sıralanacak. Firmalarda, üretim yetenekleri, ihracat tutarları, finansal güvenilirlik, Ar-Ge merkezinin durumu gibi kriterlere bakılacak.

GİRİŞİMCİYE NE TÜR TEŞVİKLER VERİLECEK?

Yerli ürün üretecek firmalara ürün bazlı yatırım teşvikleri verilecek. Yatırım teşvik ve özel destekleri, gümrük düzenlemeleri, vergisel düzenlemeler ve yasal düzenleme yapılarak yerli üretim cazip kılınacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Başvurular Yerlileştirme Yürütme Kurulu’na yapılacak. Kurul, Bilgi İstek Dokümanı (BİD) yayımlayacak. Daha sonra istekli firmalar tarafından iletilen talepler değerlendirilecek. Girişim sermayesine ihtiyaç duyan yüksek teknoloji başlangıç şirketlerinin değerlendirilmesini KOSGEB yapacak. Kurul, desteklenmesi uygun görülen programların teşvik edilmesine ilişkin tavsiye kararı alacak.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , , ,

YORUMLAR

Solve : *
1 + 10 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.