DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Altın paradır, başka hiçbir şey değil.” – Analiz

09.07.2020
A+
A-

JP Morgan: “Altın paradır, başka hiçbir şey değil.”
JP Morgan’ın meşhur “Gold is money, and nothing else” sözü, yoruma oldukça açık.

Tıpkı Bob Marley’in meşhur şarkısının olduğu gibi: “No woman no cry.” Acaba, “kadın yok, gözyaşı yok” mu demeye çalışmış, yoksa “kadınım ağlama” mı?

JP Morgan’a geri dönersek, yorumlar “altın paradır, başka hiçbir şey değil” ile “altın paradır geriye kalan herşey kredidir” arasında gidip geliyor.

Okurlarımız hatırlayacaktır, “Ecstacy of Gold” başlıklı geçen günkü yazımızda, altına geniş bir yelpazeden bakarak neden yönünün yukarı olduğunu yazmıştık.

Dün uzun bir süredir sabırla beklediğimiz hareket de gerçekleşti. Altının ons fiyatı, 8 senenin zirvesi olan önemli ve kritik bir seviye olarak gördüğümüz 1,795 – 1,800 dolar seviyesini adeta elini kolunu sallayarak geçerek 1,815 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Altın 7 yılın zirvesine çıpa attı. Tıklayınız!

Teknik manada, ara ara kar satışları görülebilecek olsak da, yukarı yönün ve nihayetinde 2011 senesinde test edilen 1,920 dolar seviyesinin (zirve) bu sene tekrar görülebileceğini öngörüyoruz.

Altında dün yaşanan kırılımanın arkasında aslında FED Başkanlarından Clarida’nın ilave destek yönünde vermis olduğu güçlü söylemlerinin de yer aldığını not etmek gerekiyor.

Clarida, verim eğrisi kontrolünün de masada olduğunu söyledi. Kısa vadeli faizleri belirleyen FED, çizdiği yön ile uzun vadeli faizlerin piyasada oluşmasına izin veriyor. Örneğin, kısa vadeli faizler şu anda %0’a yakın ; 30 yıl vadeli tahvil faizleri ise %1,50 seviyesinde. Ekonomiye daha fazla destek vermek adına uzun vadeli faizlerin daha da aşağı çekilmesi gerekebilir. Bu yönde bir strateji, dün doların geniş bantta değer kaybetmesine neden oldu.

Kambiyo nedir, kambiyo muamele vergisi ne kadar oldu, altında kambiyo vergisi var mı?

Doların değer kaybı dün sadece altına karşı olmadı. Gümüş sert bir şekilde yükselirken, yakından takip ettiğimiz EUR/USD paritesi, beklenen hareketi yapmak üzere potaya girdi. Doların faiz avantajının kaybolması ile, EUR/USD’de cephesinde 1,1650 – 1,17 hedefi ile uzun pozisyona geçtik (bakınız grafik).

Not etmek gerekir ki, dolar dünyada değer kaybederken, içeride USD/TRY 6,86 seviyesinde bekliyor. Bir diğer bakış açısı ile, paritelerin yukarıya gittiği bir ortamda, Türk Lirası sepet bazında değer kaybediyor. EUR/TL 7,80 seviyesine gelirken, altının gram bazında fiyatı 400 TL’yi geçti.

Hisse senedi piyasalarında ise, vaka sayılarında artışa rağmen ultra-gevşek para politikaların yarattığı getiri arayışı, yatırımcılar nezdinde temel argüman olmaya devam ediyor. Dün, ABD endeksleri geceyi %1 civarında değer artışı ile tamamlarken, iyimserliğin yeni güne de taşındığını görüyoruz. Güne karşılayan Asya piyasalarında %1 civarında artılar görülüyor.

ABD’den gelen seçim anketleri, Trump’ın rakibi Biden karşısında seçilme ihtimalinin neredeyse olmadığına işaret ederken, Trump’ın son bir gayret ile bildiğimiz agresifliğini daha da artıracağını tahmin ediyoruz.

İçeride ise yeni bir gelişme göremedik. Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda gündem iyice ısınırken, mali piyasalarda ise Borsa İstanbul’un yavaş da olsa yukarı, USD/TRY’nin ‘bitkisel hayatı’, TL’nin ise sepet bazında değer kaybının devam etmesini bekliyoruz.
Mali piyasaların gündeminde bugün her Perşembe olduğu üzere ABD’de işsizlik maaşı başvuruları, Türkiye’de ise TCMB’nin para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet raporunu takip edeceğiz.

Teknik manada önemli bir seviye olarak gördüğümüz 1,795-1,800 usd/ons (8 yılın zirvesi) dün dolar zayıflığı ile çok rahat geçildi. Ara ara kesintiler (kar satışları) olsa da, yönün 1,920 dolara kadar açık olduğunu düşünüyoruz.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? Tıklayınız!

Borsa İstanbul ucuz mu?

Mart ayında yaşanan çöküş ardından BIST100’e yönelik 88bin seviyesinden vermis olduğumuz alım yönünde tavsiyemiz neredeyse hedef bölgesine geliyor. Borsanın TL bazında tepesinin 124bin olması ve oraya çok yakın olduğumuzu görenler acaba “çok mu pahalı” olduğunu düşünmeye başlayabilirler. Karar vermeden önce, grafiğin bir de alt kısmında dolar bazında borsamızın performansına bakmalarında yarar olduğunu düşünüyoruz.

Her ne kadar borsa TL bazında rekora koşsa da, borsayı alıştığımız üzere bankacılık sektörü yerine sanayi hisselerinin yukarı taşıdığını not edelim. Hangisi daha ucuz?

EUR/USD

FED’in getiri eğrisi kontrolü ile uzun vadeli faizleri daha da aşağıya çekeceği beklentisi, doların faiz avantajının kaybolmasına neden olacak. Bu bakış açısı ile, EUR/USD paritesinde uzun pozisyona geçtik. Yukarıda 1,1650-1,17 seviyelerini hedefleyeceğiz.

Türk Lirası Sepet Kur

Her ne kadar USD/TRY kuru oldukça yatay bir seyir izlese de, TL’nin yarım dolar, yarım da EUR’dan oluşan sepet değeri her geçen gün adım adım yukarı gidiyor (TL değer kaybediyor).


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.