İstediğin değişimin kendisi olmak
Mahatma Gandhi’nin çok sevdiğim bir sözüdür,
“Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol” çok basit görünen çok derin anlamlar taşıyan bir söz…
Bana göre Alt notalarda Bireysel fark yaratmaktan bahsediyor
Hiç kimse alamadığını veremez;
Destek almıyorsa destek veremez , öğrenmiyorsa öğretemez, sevgi alamıyorsa sevgi veremez, güven duymuyorsa güven veremez, ihtiyaçları görülmüyorsa ihtiyaç karşılayamaz, çözüm sunulmuyorsa çözüm öneremez vb daha bir çok örnek üretebiliriz
Peki ne yapabiliriz;
Değişim bir anda bir günde ya da bir ay da gerçekleşmez zaman gerekir. Bazı normlar kodlarımız da var. Çocukken “Ayşe’nin kızı birinci olmuş” ya da “Fatma’nın oğlu falanca üniversiteyi kazanmış” gibi bilinçaltına itilmiş kıyas, mücadele, baskı,utanma gibi duygular var.
Nesiller boyu süre gelmiş zincirlerin bir anda kırılması mümkün değildir, adım adım, ilmek ilmek işlemek, emek vermek gerekir .
Peki kendinizi değişime nasıl hazırlarsınız?
Öncelikle; ‘bu çok zor’, “ben bunu beceremem’ “şimdi konfor alanımı terkedemem” “riske girmeye gerek var mı” vb. bahanelerimizden kurtulmalıyız
İkinci olarak ertelemekten vazgecmeliyiz , “bugun için o kadar motivasyonum yok” ,”falaca gün/ay başlarım” gibi
Değişimi hayata geçirebilmek için yapmanız gerekenleri söyleyen pek çok kişisel gelişim kitabı var
Örneğin, Chip Heath ve Dan Heath tarafından yazılan “Switch Değişim” kitabından başlayabilirsiniz. Bu kitaba göre; başarılı değişimin sağlanabilmesi için sadece kendinizi değiştirmek değil çevreyi değiştirmek sonra da yürek ve zihinleri etkilemek gerekiyor.
Beslenme şeklinizi değiştirmeyi ele alalım bu noktada önce zararlı olduğunu düşündüğünüz yiyeceklerden kurtularak başlayın.
İş hayatından ornekleyecek olursak sizi demotive eden iş arkadaşlarınızdan uzaklaşın
Yürek ve zihni etkilemek nasıl yapılır?
Virginia Üniversitesi psikoloğu Jonathan Haidt’in Mutluluk Hipotezi adlı kitabında konuya çok detaylı yer vermiş. Haidt duygusal yanımızın Fil, akılcı yanımızın ise onun Binicisi olduğundan bahsediyor. Oysa ki Binici ve 6 tonluk Fil hangi yöne doğru gidecekleri konusunda fikir ayrılığına düşerlerse, Binici kaybedecektir. Böyle durumlarda Fil’in istediğini yaparken, örneğin beslenme şeklinizi değiştirmişken birden kendinizi fazlasıyla yemek yerken, işlerinizi ertelerken, öfkeden gözünüz karardığında pişman olacağınız bir şeyi söylerken bulursunuz.
Değişim çabanız başarısızlıkla sonuçlandığında genellikle hata Fil’dedir; bunun nedeni istediğiniz değişimlerin çoğu zaman uzun vadeli ödüller , kısa vadeli fedakarlıklar gerektirir. Dolayısıyla Fil’in anlık hissettiği ile Binicinin gücü; uzun vadeli düşünme, plan yapma, ileriyi düşünme becerisi tamamen birbirine zıttır.
Değişim için;
☘️Biniciyi dikkate alın , stratejilerinizi iyi planlayın
☘️ Ulaşmak istediğiniz değişim için hedefinizi küçük parçalara bölün
☘️elde etmek istediğiniz değişim her ne ise somut olarak ortaya koyun
☘️ hedefiniz uzun vadeli ise bunu haftalara aylara bölüm
☘️hedefinize ulaşmak için fil’in enerjisinden yararlanın
☘️ Değişim için koyduğunuz hedefi gün içinde tekrarlayın sürekli kendinize hatırlatın
☘️ İstediğiniz değişim davranışlarınıza yansımaya başladığında,çevrenizde sizi demotive ettiğini düşündüğünüz herşeyi değiştirmeye başlayın
☘️ Planlarınızı asla kenara atmayın
☘️ Her zaman büyük resmi düşünün
Değişim ile ilgili daha fazla yöne ihtiyacınız varsa, Bonnie Gorscak ile psikolog Allan Zuckoff’un yazdığı Değişimde Yolunuzu Bulmak kitabından da faydalabilirsiniz…
Sevgilerimle
Belgin Uzunoğlu