DOLAR 34,4867
EURO 36,4668
ALTIN 2944,734
BIST 9031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sağlıklı veganın 7 alışkanlığı

Kurubakliyatları yemek:

Vücudun ihtiyacı olan proteinler tahıllar, sebzeler, kabuklu kuruyemişler, tohumlular (ceviz, fındık, badem vs.), baklagillerden rahatça temin edilebilir. 9 önemli aminoasidin tamamını bu besin gruplarından karşılayabiliriz. Peki ne kadarıyla? Günde yarım su bardağı tofu, tempeh veya fasulye; yarım su bardağı soya tohumu, fıstık; 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 su bardağı soya sütü; 30 gram kadar soya eti; yarım çay bardağı antep fıstığı, bir çay bardağı kinoa günlük protein ihtiyacı için önemli kaynaklar sağlar.
Günde 3 porsiyondan fazla fasulye, fıstık/fıstık ezmesi, soya ürünleri tüketimi vücudun sağlığı için oldukça önemli yer tutuyor.

Egzama tedavisinde mucize yöntem: vegan diyeti. TIKLAYINIZ!

Sağlıklı vegan yemekleri

Sağlıklı yağları tercih etmek:

Yağlar vücudumuzda sayısız işlevi olan önemli bir bileşik grubudur. Elbette bazı durumlarda belirli kısıtlamalar yapılmalı ve yağ alımı kontrol altına alınmalıdır.
Vegan beslenmede omega 3 yağ asitlerini ihmal etmemek gerekiyor. Omega 3, balıklarda fazlaca bulunur, ancak zaten balıklar da insanlar gibi omega 3’ü yosunlardan elde eder. Alınan Alfa Linolenik asit EPA ve DEHA’ya dönüştürülür.
Her gün 200-300 miligram EPA ve DEHA alımı oldukça önemlidir.

Alfa Linolenik Asit içeren gıdalar bu açıdan oldukça önemli bir yağ grubu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her gün:
1 yemek kaşığı keten tohumu yağı
4 yarım ceviz içi
1 yemek kaşığı kendir tohumu, soya veya kanola yağı
2 yemek kaşığı çiya tohumu gibi tüketimlerin en az biri yapılmalıdır.

Sağlıklı vegan vitaminleri

Önemli suplemenleri almak:

Bazı kan değerlerini senede bir baktırmakta fayda var. Varsa, B12 vitamini, demir, D vitamini gibi göstergelerin eksikliğini kolayca takviye etmek mümkün.
Tüm veganların dışarıdan alması gereken takviye: B12 vitamini
Gerektiğinde dahiliye uzmanı ve beslenme ve diyet uzmanı önerisiyle alınması gereken takviyeler: D vitamini, İyodin, Omega 3

Gelelim şu B12 konusuna…

B12 vitaminini bitkisel kaynaklardan sağlayamıyoruz, bu nedenle bu vitamini takviye olarak almamız gerekiyor.
Ayrıca bulunulan coğrafi bölgede, güneş ışığı yeterli değilse 600-1000 IU D vitamini alımı uzman önerisiyle alınmalıdır.

Gökkuşağı renklerini yemek:

Folik asit, potasyum, fitokimyasallar, vitaminler, diğer antioksidantlar için her renkten meyve ve sebzeyi tüketmek gerekiyor. Haftanın yedi gününde mevsimindeki her renk sebze ve meyve dönüşümlü olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemi de güçlü tutulmuş oluyor.
Bunların yanında demir ve D vitaminine dikkat edilmelidir. Demir, soya sütü, börülce, tofu, mercimekte bulunuyor.

Uygun miktarda kalsiyum almak:

Sebze ve meyveler kalsiyum açısından zengin gruptur.
Kalsiyum için, soya, tofu, bitkisel sütler, kabuklu kuruyemişler, tohumlular, sebzeler, meyveler miktarına uygun tüketilmelidir.

İyi kalsiyum kaynakları: Çin lahanası, yeşil lahana, şalgam yaprağı

Vegan gıdaları sevmek:

Yeni vegan gıdalarla tanışmak, tarifler konusunda yaratıcılığı arttırmak vegan beslenmede oldukça önemlidir.
Veganizmi kutlamak:
Merhamet sadece insanlara ait bir şey değildir. Bitkisel gıdalarla sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün, bitkisel gıdalar vücudumuzun titreşimleriyle benzer titreşimler yayar.


YORUMLAR

Solve : *
25 − 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.