DOLAR 32,3633
EURO 35,0455
ALTIN 2324,128
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bir anatomi dersi meselesi – Kadavra Mevsimi

08.12.2020
A+
A-

Kitabın Adı   : Kadavra Mevsimi

Yazarın Adı   : Cüneyt CANDAŞ

Yayınevi        : Müptela Yayınları

Sayfa Sayısı  : 440

 

‘Bazı geceler, karanlıkta birinin adımı seslendiğini duyar ve aniden uyanırım.

Lütfen, söyleyin bana, aynı şey size de hiç olmaz mı?’

Korku ve gerilim türü; giderek gelişen ve okuyucu kitlesini derin köklü sarmaşıklarla bağlayan bir tür. Öyle ki kendini hissettirmeye başladığı ilk andan itibaren hiç etkisini kaybetmeden ilerliyor. Aksine bir kartopu misali her geçen gün yeni okuyucu kitlelerine ulaşıyor. Korku zihnimizin en derinlerinde yer alan en güçlü duygulardan biri. Ve her birimiz bu güçlü olguya farklı tepkiler veririz.

 

Korku ve gerilim edebiyatının mihenk taşlarından biridir. Biz ilk canavarımızı Notre Dame’in Kamburu nda  Quasimodo ile tanıdık. Arkasından gelen Frankeistein ve Dracula ile hafızalarımızdan silinmez yer edindiler.  Peki ya sen sevgili okur? Korku ve gerilimin tutsağı mısın? Yoksa korkunu içine atanlardan mı?  Haydi, ama artık saklanmanın zamanı değil. Şimdi bazı sırların ölümsüzlüğünü kanıtlama zamanı.

 

Bugün uzun zamandır okuduğum en iyi korku gerilim türünde kitap hakkında sizinle sohbet etmek istiyorum. Uzun zamandır diyorum çünkü bu türün oldukça sıkı müdavimlerindenim. Popüler kültürün de etkisiyle kitapçıların her rafında sayamayacağınız kadar bu türe ait kitap dolmaya başladı. Özellikle Türk yazarlarımızın gözdesi halinde. Bu durum bir övünç kaynağı olmakla birlikte bazen de büyük bir hüzün barındırıyor içinde.

 

İçimize bir ürperti dolduran, hayal mi gerçek mi algılayamadığımız bir kurgu sunuyorum size. Cüneyt Candaş nam-ı diğer @hekimkitap ın kaleminden Kadavra Mevsimi. Kendisi de sağlam bir okuyucu olan Cüneyt Bey, bu silahını kesinlikle kullanmayı biliyor. Sayfayı ilk açtığınızda yazımın girişinde paylaştığım cümle karşılıyor sizi. Hadi ama kabul edin sizi ilk cümleden ürkütmeyi başarıyor. O soğuk ürperti sarıyor sizi. Çünkü kim duymaz ki karanlıkta birinin adını seslendiğini! Ve kitaba ilk bağlılığınız başladı.

 

Yavaş yavaş sayfaları çevirirken önünüze hiç olmaması gereken bir detayın çıktığını düşünüyorsunuz. Kitapta kurgunun sonu ilk sayfalarda verilmiş. Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim. Okurken ben de aynı tepkiyi vermiştim. Ve bu son, karakterin annesini öldürmüş olması. Peki neden? Aslında en önemli soru nasıl öldürdü? Sayfaları çevirmeye devam edelim. Artık karakterimizi yavaş yavaş tanıma vakti. Babasını çok küçük yaşta kaybediyor. Hayata annesi ile devam ediyor. Her şey yolunda giderken annenin soğuk birine dönüşmesini okuyoruz. O kadar soğuk ki; o soğuk parmaklarınızın ucunu ısırıyor ve hissetmiyorsunuz. Tahmin ettiğiniz üzere büyük bir kalp kırıklığı bırakıyor karakterimizde. Öldürme nedeninin bu olabileceğini düşündünüz değil mi? Bu kitapta hiçbir şey o kadar basit değil.

 

Haydi, hikayemizin baş kahramanına geri dönelim. Karakterimiz tıp fakültesini kazanıyor. Alıyor bavulunu ve hayal kırıklığını,  gidiyor başka bir şehre. Yeni arkadaşlar yeni bir yer. Her şey yolunda. Artık biraz tıp okuduğunu anlama zamanı. Gelsin anatomi dersleri. Kadavralar… Konuşmalar…  Ve unutulan bir şey.  Çok önemli şeyleri unuttuğunuz oldu mu? Sizi derinden etkileyen olayları hafızanızdan sildiğiniz? Peki, bunları hatırlamak için kadavraların sizinle konuştuğunu hayal edebilir misiniz? İşte tam burada korkuyu da gerilimi de bir kenara bırakın. Sizi saran tek bir duygu var: Merak.  Hayal mi gerçek mi? Öyle hızlı çeviriyorsunuz ki sayfayı. Bir an önce o bilgiye ulaşmanız lazım. Heyecanla ilerliyorsunuz. Durun bir dakika annesini öldürecekti? Nerede bu son? Son sayfalara yakınız. Yazar size bir son sunuyor tatmin edici. Lakin bize başta anlattığın olaya ne olacak? Ve işte karşınızda asıl son. Kitabı bitirdiniz tüm bilgiler elinizde ve şu an şoktasınız. Çünkü o kurduğunuz tüm sonları çöpe atma zamanı. Hiç beklemediğiniz bir şekilde sonlanacak ve kitaba öylece bakacaksınız. Ve işte artık son zamanlarda korku-gerilim türüne gelen en iyi örneklerden birini okudunuz. Kabul edin çok iyiydi.

 

‘Bazen yürüdüğün yol ikiye ayrılır ve sen; hangi yoldan gitmen gerektiğini bilirsin ama bu, diğer yolu tercih etmeyeceğin anlamına gelmez. Çünkü bazen istediğin şey, seçtiğin yolun sonunda seni neyin beklediğine dair en ufak bir fikrin olmasa da sadece biraz dolaşmaktır.’

Eğer sen de diğer yolu seçiyorsan sevgili okur aşağıda bıraktığım linkten kitabı temin edip bu yolculuğa çıkabilirsin.

 

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kadavra-mevsimi/558467.html

 

Sevgiyle.

Ebru DEĞİRMENCİ

@bir_ogretmeninkitapligi


YORUMLAR

Solve : *
27 + 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.