Vebâl
Arapça kökenli “vebal” kelimesi Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göre “günah” anlamına gelse de, çoğumuzun bu sözcükten anladığı şey başka insanlarla ilgili konularda üstlenilen sorumluluk ve bunun sonuçlarıdır. Hatta “vebâli boynuna” şeklinde bir ifade de mevcuttur ki, bir şeyin sorumluluğunu ve bedelini-günahını başka birine atfetmek için kullanılır.
Her meslekte yapılan işin bir vebâli vardır elbette.
Örneğin, bir tiyatrocu rolünün hakkını vermediğinde, hem oyunun yazarına hem de seyirciye karşı sorumluluğunu hakkıyla yerine getirmemenin vebalini taşır. Ya da bir boya ustası işini yaparken temiz çalışmayıp eşyalara boya sıçrattığında ya da duvarda kabarcık ve dalgalar bıraktığında bunun bir vebâli vardır. Özetle, her iş kolunda bu tür örnekler bulmak mümkündür. Ama bazı iş kollarında hataların vebâli diğer meslek gruplarına kıyasla çok daha ağırdır. Mesela doktorlar hastalarına doğru teşhis koyup, doğru tedavi uygulamadıklarında bunun çok ağır bir vebâli vardır elbette. Yargı alanında çalışanların da, masum bir kişiyi mahkum etmeleri ya da suçlu bir kişiyi salıvermeleri de benzer ölçüde ağır vebâl getirir.
Bir diğer deyişle, mesleğin öznesine sorumluluğu ne kadar büyükse, vebâli de o kadar ağırdır. Bu açıdan bakıldığında bir tiyatrocunun yaratacağı en olumsuz durum hayal kırıklığıyla sınırlıyken, bir polisin suçsuz birini suçlu sanarak vurup öldürmesi ya da bir protestocuya orantısız şiddet kullanması acı sonuçlar doğurur.
Aslında vebâl sadece iş alanlarıyla da sınırlı değildir. Eşe dosta rastgele verdiğimiz öneriler de bir vebâl taşır. “Üniversite okuyup da ne yapacaksın, diplomalı işsizler kervanına mı katılacaksın?” diyerek, bir kişinin kadersel seçimini etkilediğimizde de bir vebâl alırız. “Sırtın mı ağrıyor, X kas gevşeticiden al bir şeyin kalmaz. Geçenlerde benim de sırtım tutulmuştu, aldım 10 dakikada geçti” şeklindeki tavsiyelerin de bir vebâli olduğunu çoğu zaman göz ardı ederiz. Bazen de bir insana çok az tanıdığı birini kötülediğimizde, karşımızdaki insanın belki de o kişiyle kuracağı harika bir dostluğa engel olmanın vebâlini taşımamız gerekeceğini düşünmeyebiliriz çoğu zaman.
Kısacası, hayatın her alanında, tüm kişisel ve sosyal ilişkilerde eylemlerimiz ve sözlerimiz vebâl potansiyeli taşır. Bunun farkındalığıyla davranmaya ve konuşmaya başladığımızda, yollarımızın kesiştiği kişilere de bu farkındalığı hatırlattığımızda hayatımızda, seçimlerimizde nasıl değişiklikler olur dersiniz?
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Ebru Gündem