DOLAR 34,5155
EURO 36,448
ALTIN 2956,111
BIST 9111,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finansmanı profesyonelce yönetmek

Ülkemizde şirket yöneticileri genelde doğrudan satışa, üretime veya maliyetlere odaklanırlar. Oysa tüm işlemlerin arkasında gizli bir güç vardır. Bu gizli güç başarısız olunduğunda şirketi altından kalkamayacağı noktalara sürükleyebilir. İşin acı tarafı bu gücün söyledikleri kimseyi fazla memnun etmez. Bu güç finansmandır.

Satınalma şartları, üretim/depolama koşulları ile satış imkanları tamamı bir bütündür. Şirketlerde bu bütüne tek bakan yer finansmandır.

Satınalma uygun ürünü sorunsuz temin etmeye odaklanmıştır. Finansal sıkıntı başladığında vadeli alıma finansman tarafından zorlanır. Böyle bir durumda da artan vadeli fiyattan oluşan maliyet artışından satınalma finansmanı sorumlu tutar.

Üretim, üretimin aksamaması için yedekli çalışmayı sever. Bu nedenle stoklar şişer. Şişen stoklar da bir fonlama maliyeti oluşturduğundan, finansman stok yönetiminde daha dinamik olunmasını ister ve fonlama maliyetini düşürür. Ancak maalesef bazen zamanında alınmayan hammadde veya malzemenin faturası da alım konusunda eli sıkı diye finansmana çıkar.

Gelelim satışa; Şirkette satış fiyatı ve satış koşulları piyasayı cezbedecek derecede olamazsa satış hedeflerini gerçekleştirmede çok zorlanır. Finansman, müşteri riskleri nedeniyle vadeli çek tutarlarına limit uygulaması isterken, vadelerin de işletme sermayesi sıkıntısına göre kısaltılmasını isteyebilir. Bu durumda finansman yine günah keçisi durumundadır.

Kısacası hem gider merkezli hem de kar merkezli tüm birimler finansmandan etkilenirler. Eğer ekip neden ve niçin gibi soruları ön yargıdan uzak bir ekip ruhuyla çözebilirse, finansmanın bir risk yönetim unsuru olduğunu, şirketin geleceği için bu tarz tepkiler verdiğini görebilirler.
Şirketlerde finansmanın başarılı olabilmesi için en önemli unsur muhasebe verilerinin sağlıklı girilmesi ve doğru raporlanmasıdır. Eğer raporlar doğru değilse o zaman finansman da yanlış kararlar verecektir.

Görüldüğü gibi şirketin her aşamasında finansman var. Maaşları öderken, satınalma yaparken, üretirken, satarken…Bu aşamalarda doğru finansal modeller uygulanmadığı takdirde zor günlerle karşılaşma ihtimali çok yüksektir.

Şimdi bir düşünün, bankalar neden kredi limitlerini yükseltmezler? Peki neden kar eden bir şirket ödeme taahhüdünü yerine getiremediği için batar?

Başarı bir ekip işidir..

Saygılarımla,
Hikmet Baydar
CEO
www.3-goz.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
25 − 18 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.