Insomnia (uykusuzluk)
İnsomnia, kişinin uykuya dalmasına ve uyumamasına neden olan bir hastalıktır. Uykusuzluk, çok erken uyanmaya sebep olabileceği gibi kesik kesik yaşanan uykuya da neden olabilmektedir. Uyumak, fiziksel sağlığımız kadar ruhsal olarak da bize iyi gelir. Bu nedenle uykusuzluk yaşayan kişiler sabahları kalktığında yorgun ve dinlenmemiş hissedebilirler. Ayrıca iş performansları veya okul başarıları da düşebilmektedir. Başarının azalmasının yanı sıra uykusuzluk çeken kişiler olduğundan daha fazla agresif hareketler sergileyebilir ve depresyona girmeye daha fazla eğilimlidirler.
Uykusuzluğa yol açabilen nedenler vardır. Bunlar; depresyon ,duygusal veya fiziksel rahatsızlıklar, gürültü, ışık veya aşırı sıcak, depresyon, tiroid hastalıklar, psikolojik nedenler, kronik stres vb. Çevremize dikkat ettiğimizde birçok kişinin bu sorunu yaşadığını fark edebiliriz. Kimi duygusal problemlerden kimisi ise çevresel faktörlerden yaşamaktadır.
Uykusuzluk yaşayan insanlarda bazı temel belirtiler vardır. Bunlar; gün içinde uyuklama hali ,çok erken uyanmak, gece uyanmak, hafıza sorunları, sinirlilik, konsantrasyon sorunları, gece uykusundan sonra dinlenmiş hissetmemek, anksiyete, gün içinde sıklıkla hata yapmak gibi belirtileri vardır.Bu nedenle çevrenizde başarısız olarak tanımladığınız veya çok sakar olarak tanımladığınız insanlar varsa uykusuzluk problemi yaşamaları olasıdır.
İnsomnia tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanır.Bu tedavide amaç insanların yataklarını uyuyamadıkları, sağa sola dönülen yer olarak görmelerinden ziyade dinlenilen,uyunulan bir yer olarak görmelerini sağlar. Bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra rahatlama teknikleri de kullanılmaktadır.Bunların yanı sıra eğer uyuyamıyorsanız kalın ve rahatlatıcı kitap okumayı da deneyebilrsiniz.