DOLAR 32,577
EURO 34,831
ALTIN 2416,915
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güçlü yönlerimiz keşfedilmeyi bekleyen cevherlerimiz  

19.02.2021
A+
A-

Güçlü yönlerimiz keşfedilmeyi bekleyen cevherlerimiz  

Güçlü yönlerimizin ne kadar farkındayız? Yoksa mükemmelin peşinden koşarak, geliştirilmesi gerektiğine inandığımız yönlerimize odaklanmak mı tercihimiz. İş ya da sosyal yaşamında güçlü yönlerine odaklananlar, potansiyelini de en iyi şekilde ortaya koyanlar olur çoğu zaman.

Güçlü yönlerimizin farkında olmamız mutluluk hissimizi besleyerek, potansiyelimizi başarıya dönüştürmemize katkı sağlar. Hepimizin özünde nice cevherler saklıdır. Önemli olan bu cevherlerin farkına varmak ve ortaya çıkarmaktır. Hedeflerimize olan yolculuğumuzda güçlü yönlerimizi yerinde kullanabilmek ve en yüksek performansa dönüştürebilmek başarı sağlar.

Pozitif Psikoloji’nin kurucu isimlerinden Martin Seligman, potansiyelin ortaya çıkarılmasında güçlü yönlere odaklanmanın önemine vurgu yapar. Seligman’ın araştırmalarıyla; başarılı insanların davranışlarının, kişilik özelliklerinin ve yaşam biçiminin başkalarına da nasıl ilham olabileceğine yönelik çalışmalar yürütülmüş ve anlamlı sonuçlara ulaşılmış.

Donald O. Clifton, Amerikan Psikoloji Derneği tarafından pozitif psikolojinin büyükbabası olarak kabul edilen bir isimdir. Clifton’un, Amerikan danışmanlık şirketi Gallup ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda geliştirilen ve güçlü yönlere vurgu yapan 34 temanın yer aldığı bir envanter vardır. 34 CliftonStrengths olarak nitelendirilen bu envanterde geçen temalar, potansiyeli daha yüksek performansa dönüştürmeye yönelik etkili olan yetenek DNA’ları olarak da geçer.

Potansiyeli Daha Yüksek Performansa Dönüştüren Güçlü Yönler

34 CliftonStrengths temaları rehberliğinde yetenek DNA’ları olarak da nitelendirilen düşünme, hissetme ve davranış biçimi olarak açıklanan bu güçlü yönlerden bazıları şunlardır;

Başarılı Kimse (Achiever): Her günü başarılı olma hissiyle yaşayan ve sürekli başarı ihtiyacında olan bir yapınız varsa bu özellik sizi anlatıyor olabilir. Sürekli başarma arzusunda olanlar, başarı hissiyle hayattan keyif alanlardır. Başarma arzusuyla sağlanan içsel motivasyon, beraberinde çoğu zaman başarılı işler getirir. Başarılı olma arzusu harekete geçiren güçlü bir etken ve özümüzde yanan bir kıvılcım gibidir.

Aktivatör (Activator): Söylemlerimiz ya da düşündüklerimiz değil, eylemlerimizdir bizi başarıya taşıyan. Bu tema tam da bunu anlatır. Çünkü performansımız eylemlerimizin bir sonucudur. Netleştirdiğimiz her hedefimiz için karar verir, harekete geçer, sonucuyla yüzleşir ve öğreniriz. Deneyimlerimizle kazandığımız her bilgi, bizi biraz daha güçlendirir. Bir sonraki adımlarımız aslında önceki deneyimlerimizin anlamlı bir sonucudur. Doğru zamanda, yerinde eylemler başarı şansımızı çoğu zaman arttırır.

Uyarlanabilirlik (Adaptability): Planlama yapmak elbette önemli. Fakat günümüz koşullarının belirsizliği, değişkenliği ve karmaşıklığında planlarda esneklik daha önemli. Hedeflerimiz doğrultusunda koşullara göre esneklik göstermek, koşulların önümüze sunduğu gerçeklikleri görmek, uyum sağlamak ve üretkenliği devam ettirebilmek bize daima güç sağlar.

Analitik (Analytical): Çok yönlü araştırmak, gerektiğinde sorgulamak, detaylı incelemek, başarısı kanıtlanmış olanı rehber edinmek, eleştirel düşünmek ve öngörüde bulunmak çoğu zaman başarıya katkı sağlayan analitik yönümüzdür.

Aranjör ( Arranger): Sıradan olandan karmaşıklığa giden yolda birçok işe yarayan ayrıntı saklı olabilir. Karmaşık durumlarla karşılaştığımızda tüm değişkenleri yönetmek ve yeniden düzenlemek/yapılandırmak yeni yollar açar önümüze. Yeni seçenekler, etkili yeni yollar/fırsatlar, yeni etkileşimler ya da ortaklıklar beraberinde daha iyi sonuçlar getirebilir. Tıkanıp kalmaya ne gerek var öyle değil mi?

İnanç (Belief): Davranışlarımıza çoğunlukla sahip olduğumuz değerlerimiz etkendir. Ailevi değerlerimiz, sorumluluk bilincimiz, manevi değerlerimiz beraberinde etik değerlerimizi ve inancımızı besler. Değerlerimizle örtüşen işlerle/durumlarla genellikle güçlü bir bağ kurar ve yüksek motivasyonda oluruz. Bu da beraberinde başarı getirir.

Komut (Command): Bizi sorumluluk almaya yönlendiren etki gücünü anlatır bu tema. Görüşlerimizi başkalarına kabul ettirebilmek, gerçekleri sunma cesaretimiz ve sonuçlarıyla yüzleşebilmemiz, netleşme adına gerektiğinde meydan okuyucu olabilme, risk alabilme ve riski paylaşma cesareti, liderlik gücü başarıya giden yolda güçlü yönler arasında yerini alır.

İletişim (Communication): Etkili iletişim yeteneği birçok kapı aralar bize. Başkalarına ilham ve enerji veren konuşmalar canlandıran, heyecan veren ve motive eden etkisiyle güçlü bir iletişim tarzıdır. Benzetmeler yapma, hikâyeleştirme, açıklayıcı olma ya da örneklendirme iletişimde iknanın gücüdür. Dile hâkimiyet, zengin kelime dağarcığı, kısa ve net cümleler, dinleyiciyi yakalayan ve duyguları harekete geçiren konuşmalar güçlü iletişimin sihirli anahtarlarıdır.

Rekabet (Competition): Performansımızı karşılaştırabileceğimiz referans noktaları yakalamak önemli. Rekabetle kazanma arzusu kol kola gider daima. Performansıyla rekabet ettiğimiz rakiplerimiz, bizi canlandıran önemli motivasyon kaynaklarımızdır çoğu zaman.

Bağlılık (Connectedness): Yaşamın sonsuzluğunda her birimiz birbirimize bağlı ve bütünün bir parçasıyız. Bu nedenle kendimize, başkalarına, tüm canlılarıyla doğaya ve evrene karşı sorumluluğumuz bizi canlı kılar. Bütünün her parçasına verdiğimiz zarar, kendimize verdiğimiz zarardır nihayetinde. Bu bilinçle bağlılık duygumuz, kendimizle birlikte bütüne olmalı her zaman.

Geliştirici ( Developer): Başkalarının potansiyelini görüp, onların başarı yolculuklarına katkı sağlamak önemli bir değer. Başkalarının hayatına kattığımız her değer, onlarla olan bağımızı güçlendirir.

Disiplin (Discipline): Öz disiplin kontrolü elimize almak demek. Zaman çizelgeleriyle etkin zaman yönetimi, kısa ve uzun vadeli iş projelerini planlama, iş yönetiminde hassasiyet, rutinler, süreç yönetimi vb konuları disipline edebilmek başarı için gereken konulardır.

Empati (Empathy): Sezgilerimizle çevremizdekilerin duygularını hissetmek, bakış açılarını anlamak, değerlerine saygı duymak, konuştuklarının derin anlamlarını duyabilmek önemli bir beceri.

Odaklanma (Focus): Odağımızın gücüyle hedeflerimize giden yolları daha doğru değerlendirme şansımız olur. Odaklanma gücümüz hedeflerimize giden eylemelerimizde verimliliğimiz arttırır.

Fütüristik ( Futuristic): Sadece şu ana değil yüzümüzü geleceğe çevirmek önemli. Böylece ufkun ötesini görme şansımız olur. Gelecek fırsatları görebilmek, güçlü yönlerimiz ve ilgi alanlarımız doğrultusunda bize birçok konuda ilham verebilir. Böylece geleceğe yönelik vizyonumuz kendimizle birlikte, başkalarına da ilham ve enerji verir.

Uyum (Harmony): Kendi fikirlerimizin farkında olarak, başkalarının fikirlerine de saygı çerçevesinde fikir birliğiyle uyumu yakalamak daha üretken sonuçlar doğurur.

Öz Güvence ( Self-Assurance): Önce kendi gücümüze inanmak, risk alabilme cesaretimiz, zorluklarla baş edebilme gücümüz ve bakış açımızla özgünlüğümüzün farkında olmak önemli. Böylece eylemlerimizde sonuca varma, karar verme ve harekete geçme yetkisini çoğu zaman elimizde tutarız. Öz güvence bizi her zaman sağlam ve güçlü kılacak değerli bir özelliktir.

Tutarlılık, bağlam, müzakereci olabilme, öğrenmeyi sevme, pozitiflik, dostça ilişkiler kurma, yenilikçi fikirlere sahip olma, sorumluluk bilinci, çözüm odaklı yaklaşım tarzı gibi daha birçok özellik potansiyeli ateşleyen güçlü yönler arasındadır.

Güçlü yönlerinizi keşfederek potansiyelinizi daha ileriye taşımak sizin elinizdedir daima.  Özünüzde muhakkak nice cevherler saklı keşfetmenizi beklemekte.

Daha fazla güçlü yönünüzü keşfetmeniz dileğiyle nice başarılar dilerim.

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

Kaynaklar

  1. https://www.strengthsquest.com/193541/themes-full-description.aspx Erişim tarihi: 18.02.2021
  2. https://www.gallup.com/cliftonstrengths/en/home.aspx Erişim tarihi: 18.02.2021
  3. https://www.viacharacter.org/character-strengths Erişim tarihi: 18.02.2021
  4. İçimdeki Lider, Duygu Alptekin Gürsu, MediaCat Yayınları, Ocak 2020

 


YORUMLAR

Solve : *
20 × 19 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.