DOLAR 32,5699
EURO 34,9573
ALTIN 2426,518
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İşsizlik sorununun çözümü: Tarım

21.07.2020
A+
A-

Türkiye’de işsizlik oranı, en son açıklanan Mart ayı rakamlarında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,2’ye geriledi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranının sabit kalabilmesi için her yıl çalışma yaşına gelen her bir kişiye iş olanağı sağlanması gerekiyor. İstihdam, ülkemizin son derece önemli ve büyük bir sorunu durumunda.

İşsizlik sorununun çözümü: Tarım

İşsizlik her şeyden önce ekonomik boyutuyla sorun olmakla kalmıyor; ülkemizdeki bir çok sorunun temelinde de çok önemli rol oynuyor. Nüfusu azalan illerden, iş aramak umuduyla büyükşehirlere giden vatandaşların gittiği yerde işsizlik çok daha fazla. İşsizlik nedeni ile hızla artan göç birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bir türlü önlenemeyen gecekondulaşma, buna paralel olarak gerçekleşen çarpık kentleşme, altyapı sorunları, trafik ve sosyal sorunlar, eğitim alt yapısının yetersizliği, şehirlerde işlenen suç miktarlarındaki artış, güvenlik sorunu gibi meseleler göçe ve işsizliğe bağlı önemli meseleler.

İşsizlik sorununun çözümü: Tarım

Hali hazırdaki iş arayanlara istihdam yaratılmaması ve her yıl iş arayan sayısının hızla artması, iş arayan ordusuna her yıl yeni kişilerin eklenmesi Türkiye’nin geleceği ile ilgili tehlikelerin habercisidir.

Türkiye’deki işsizlik oranının büyüklüğüne bakacak olursak, işsizlik oranında düşme eğilimi olan yerlere göç kaçınılmazdır. Bu yerler arasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerine göre Batı Akdeniz Bölgesi en yüksek oranda göç alan bölge olarak görülüyor. Diğer bölgelerin sıralaması şöyle; İstanbul, İzmir, Bursa – Eskişehir – Bilecik, Ankara…

İşsizlik sorununun çözümü: Tarım

Ayrıca yine TÜİK rakamlarına baktığımızda ülkemiz genelinde tarımda istihdam oranı son açıklanan rakamlara göre yüzde 17,5’tir. Yani istihdamın neredeyse ¼’i tarım sektörü ile sağlanıyor.

Bu veriler ışığında ülkemizin işsizlik sorununu çözmede destek sağlayacak bir iş sahası olan tarım sektörünün geniş bir faaliyet alanı bulduğu Batı Akdeniz Bölgemiz, sadece bölgemizin refahı açısından değil, işsizliğin azaltılması gibi ulusal bir konuda da büyük önem ve değer taşıyor.

 

Gülşen ARAS

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV )

Genel Sekreteri


YORUMLAR

Solve : *
46 ⁄ 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.