Hasılatınızı nasıl arttırabilirsiniz?
Değerli Profesyoneller,
Para Nasıl Kazanılır yazı dizimden hatırlarsınız. Gelir tablosunun başlangıç noktası hasılat, yani satış gelirlerinizdir.
Sattıkça kazanır, satmadıkça yok olursunuz. Önemli meseledir satış.
Satış öyle bir konu ki, bilançonuzdaki aktif ve pasiflerinizi ne kadar verimli kullanırsanız o kadar artar, faaliyet giderlerinizi ne kadar akıllıca planlarsanız o kadar coşar, ve nihayetinde size “cepteki nakit” olarak geri döner.
İşletme performansınızın en çıplak göstergesidir satış rakamınız.
Peki satışlarınızı nasıl arttırabilirsiniz? Bunun yolları üzerinde derinleşeceğiz bugünkü yazımızda.
Satış rakamınızı direkt etkileyen değişkenleri hatırlayalım;
Satış = Satış fiyatı x Satış adedi
Diyelim ki işletmenizin sattığı ürün yedek parça. Bu faaliyet döneminde 10.000 adet yedek parça sattınız. Ortalama brüt birim satış fiyatınız 1.500 TL olsun. Dolayısıyla bu yıl elde ettiğiniz toplam brüt hasılat 15.000.000 TL olur. Tabii, bu işletme sahibi olarak cebinize giren nakit değil (bunun farkındasınız artık, değil mi 🙂)
Önemli olan ilk aşama, bu brüt satıştan geriye kalan net satış ne kadar. Zira brüt satış fiyatınız üzerinden müşterilerinize uyguladığınız bir takım iskontolar olabilir. Burada en elzem konu, fiyat ve iskonto politikanızı, hem karlılığınızı hem de pazar payınızı optimum seviyede tutacak şekilde ayarlamanız. Sırf satış yapmak için iskonto verMEmelisiniz. Kime, ne zaman ve ne kadar iskonto vereceğinizi planlamanız önemli. Lütfen not edin: Akıllı bir ticari politika, sadece karlılığınızı arttırmakla kalmayıp ürününüzü pazara penetre etmenizi ve müşteri bağlılığını maksimize etmenizi sağlayacaktır. Aman dikkat. Ayrıca belli aralıklarla yapacağınız fiyat artışları (özellikle enflasyonist ülkelerde), ürününüzün değerinin uğrayabileceği olası erozyona mani olacak ve gelir tablonuzdaki hasılat rakamınızın sağlıklı ve daimi şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.
Hasılatınızı arttırmanın ikinci direkt yolu ise satış adedinizi arttırmaktan geçiyor. Ne kadar çok adet satarsanız matematiksel olarak hasılatınız o kadar artar. Satış adedinizi etkileyen birçok etken var;
* Talep yaratma kapasiteniz. Ürününüz için pazarınızda talep yaratmalısınız. Talep yaratmak için ise düzenli olarak satış ve pazarlama aktiviteleri yapmanız gerekiyor. Pazarlama aktiviteleri, ürününüzün önerdiği katkıyı potansiyel mülterilerinize ifade etmenizi sağlayıp “müşteri satın almanıza” yardımcı olur. Satış faaliyetleri ise ürününüzü müşterilerinize detaylıca tanıtmanıza, müşterilerinizle ilişki kurmanıza ve pazarlama faaliyetlerini siparişe dönüştürmenize yardımcı olur.
* Üretim kapasiteniz ve tedarik zinciriniz. Ürettikçe satabilirsiniz. Üretemezseniz satacak ürününüz de olmaz. Dolayısıyla detaylı bir üretim planınızın olması ve her daim optimal seviyede stok bulundurmanız, talep geldiğinde ürünsüzlükten dolayı oluşabilecek olası satış kayıplarınızın önüne geçecektir.
* Nakit yönetimi. Yukarıda bahsettiğim satış, pazarlama ve üretim faaliyetlerini aksama olmadan yürütebilmeniz için elinizde her daim yeterli nakit paranın bulunması önemli. Detaylarını geçmiş yazılarımda bilançoyu anlattığım bölümde bulabilirsiniz. Nakit yönetiminde kilit nokta, efektif bir tahsilat ve stok sürecinizin olması, akıllı bir ödeme politikanızın bulunması, yaptığınız yatırımların hızlıca satış yaratmaya başlaması ve işletme olarak finansörler nezdinde kredibilitenizin olmasıdır (ki ihtiyacınız olduğunda borç alabilin).
* Tüm bunlar sonucunda yarattığınız nakit ile pazarınızda bulunan diğer firmaları satın alabilir, franchise verebilir, ve böylece hem satış adedinizi hem de pasif gelirlerinizi arttırabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere hasılatınızı arttırmanın binbir yolu var.
Yeter ki bunları planlayın ve yaptığınız planı kusursuz şekilde uygulayın.
Sağlıcakla,
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.