DOLAR 32,3149
EURO 35,1406
ALTIN 2295,686
BIST 9066,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayata yeniden adım AT

Hayatına yeniden adım AT demek kolay ancak herkes yapamıyor. İnsanın şikayet ettiğin hayatı yalnız başına değiştirmesi kolay olmuyor.

“Hayattan kopuk yaşıyorum, mutsuzum bunu değiştireceğim “ diyen kişileri görüyorum. Karar veremiyor ya da verdiği kararları uygulayamıyor.

Çocukken söyleneni yapmayı öğreniyoruz. Ne yazık ki bazıları için büyüyünce de durum aynen böyle devam ediyor. Bazı arkadaşlarım var, baba evinden koca evine geçtiler. Hiçbir maddi sorunları olmadı.

Çocuklarını gayet güzel yetiştirdiler. Çocuklar büyüdüler ve kendi hayatlarını kurdular. Bu arkadaşlarım şimdi de oturup hayatlarının ne kadar boş olduğunu düşünüp duruyorlar.

Bu tarif ettiğim arkadaşlarımdan bir tanesi olan Hale bütün gün evin kedisiyle vakit geçirip dertleşiyor. Bir gün kendisine sordum. Varlıklı bir sosyal çevren var Şık şık giyinip mütemadiyen etkinliklerde geziniyorlar. Senin pahalı kıyafetlerin, ayakkabıların dolap bekliyor. Sen niye bu arkadaşlarınla takılmıyorsun?

Bana şöyle dedi. “Hiç sevmiyorum boş muhabbetleri. Kedim Şerafettin’le oturmak, ilgilendiğim konularda youtube videoları izlemek bana daha çok keyif veriyor.

Ben de soruyorum “Hale’cim araştırmayı seven bir kadınsın, öğrencilik hayatında hep iyi derecelerle mezun oldun. Üniversitede en başarılı öğrencilerdendin. Yıllardır okuduğun ve uzmanlaştığın bir çok konu var. Seni meraklı olduğun konulardan bir tanesinde uzmanlaşmış olarak görebiliyorum. Hayata yeniden adım atmak, danışılan kişi olmak istemez misin?

“İlginay’cım, ne güzel söyledin. Ben zaten bugüne kadar adım atabilseydim, harekete geçebilseydim neler neler yapardım. Benimkisi konuş konuş bir karış hesabı. Bu nedenle çocuklarımın da alay konusu oluyorum. Aman anne artık bir şeyi gerçekleştir de bize öyle anlat.diyorlar. Şu fantazilerinden ya kurtul ya da en azından bir tanesini gerçekleştir diyorlar. Onların beni rol modeli olarak görmelerini isterdim ama alay konularıyım. Bunlar kendime olan saygımı bile bitirdi.

Hale’nin bu anlattıklarını farklı kişilerden farklı cümlelerle dinledim. 2012 senesinden beri çalıştığım mentorluk konularından birisi bu. Dışarıdan hiçbir sorunu yokmuş gibi görünen ve hatta imrenilen bir hayatı olan insanların içinden çıkamadıkları tatminsizlik girdabı. Hayattan keyif alamadığını söylediğinde daha ikinci cümleye geçemeden “sana rahat batıyor” lafını hemen ağzına tıkıyorlar.

Hayat amacını bulamamış olan kişi “bir şeyler eksik, ne olduğunu bilmiyorum, huzursuzum” diye anlatıyor. Bu kişilerin kendileriyle ya tıkları iç dialogları negatif dilde. Kendi değerleriyle hizada yaşamayan insanlar kendileriyle sürekli olarak negatif konuşurlar.
Bir insan kendi önceliklerini yaşamıyorsa sürekli olarak dışarıdan motivasyona ihtiyaç duyar. Kendini harekete geçirecek ilhamı yoktur. Bu nedenle yapmak istediği şeyleri gerçekleştiremez.

Hayatı kaçırdığını, ıskaladığını düşünen kadınlarla beraber çalışıyorum, onlara rehberlik ediyor, mentorluk yapıyorum. Konuştuklarını yapan kişiler olduklarında, hayatın anlamını bulduklarında, özsaygıyı kazandıklarında o içlerindeki tarif edemedikleri boşluk tamamlanıyor. Yeni hayatına adım atıyor ve ilhamla dolduklarını söylüyorlar. Bu ilham onları karar alan, aksiyon alan ve sonuç alan kişi haline getiriyor. Bu sonuçları aldıklarını gördüğümde ben de hayat amacımı gerçekleştiriyor ve ilhamla doluyorum. İnsanları önemsediğim bir işim var.

Rehberlik ettiğim kişilerin en yüksek değerlerini karşılarken kendi değerlerime de hizmet ettiğim için büyüyorum. Karşılıklı kazandıran bu
durum beni de danışanlarımı da geliştiriyor ve büyütüyor. Kendini büyütmek isteyen herkese zoomortamından seslenmeye devam ediyorum. ‘Hayata yeniden adım AT’

Sevgilerimle

Atla Gelişim’in Kurucusu

İlginay Göbüt Göksel

 


YORUMLAR

Solve : *
15 + 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.