DOLAR 34,526
EURO 36,4835
ALTIN 2961,701
BIST 9126,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İşlem hacmi ve borsa ilişkisi

09.07.2020
A+
A-

Son zamanlarda BIST işlem hacminde rekorlar kırıldığına dair haberler duyuyoruz. Peki işlem hacminin rekorlar kırması ne anlama geliyor? İyi bir haber mi? yoksa tehlike işareti mi?

Bu soruya analitik olarak cevap vermeye çalışalım; Borsa yükseliş trendindeyken yani istikrarlı olarak yükselirken işlem hacmi de bu artışla beraber yavaş yavaş artıyorsa, sağlıklı bir çıkış trendi olduğundan bahsedilir. Bunun tam tersine borsa istikrarlı bir şekilde düşüyorsa ve işlem hacmi kademeli olarak yükseliyorsa, o zaman sağlıklı bir düşüş trendinden bahsederiz.

Bunun yanında borsa yükselirken işlem hacmi düşüyorsa, ya da borsa düşerken işlem hacmi düşüyorsa trend sağlıksız olup tersine hareket beklenmelidir.

Bu kavramlara göre borsa yükselişteyken işlem hacminin de yükselmesi çıkış trendinin desteklendiği şeklinde yorumlanabilir. Keza birçok yorumcunun da bu şekilde yorumlar yaptığını görmekteyiz. Burada ki temel varsayım çıkışlarda gelen satışların yeni alımlarla karşılanması ve buna rağmen düşüşün gerçekleşmemesidir. Yani tam bir “boğa piyasası” hakimdir. Satıcıların tüm satışları karşılanmakta ve daha yüksek fiyata alışlar gelmektedir.

Burada bizi tedirgin eden husus ise şudur; Gelen satışlar büyük portföy ve fonların satışlarıdır. Bunlar alım yapmak için borsanın düşmesini beklemek durumundadırlar. Daha yüksekten alım yapmak onlar için riskli olarak kabul edilir. Bu yüzden de borsa yükseldikçe satış pozisyonlarını artırır, repo vb enstrümanlara geçip beklerler. Ya da pozisyonlarını ilgili dövize çekip parayı ülkelerine götürebilirler. O zaman da kur riski canlanmaya başlar.

Kaynak www.foreks.com

Yukarıdaki tablonun altındaki çubuklar işlem hacmi miktarıdır.

Son günlerde borsanın cılız yükselişine rağmen işlem hacminin ne kadar arttığını görebilirsiniz. İşlem hacminde ciddi bir artış söz konusudur. Burada net bir şekilde piyasa oyuncularının hisse senetlerinin el değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu büyük işlem hacminin gelecek dönemde düşmesi tıpkı yukarıda belirttiğimiz gibi sağlıksız çıkış trendi anlamına geleceğinden dikkatli olmak gerekecektir. Bu tür yüksek ve istisnai tutardaki hacimler analistler tarafından yakından takip edilir. Fiyatlardaki oynaklığın bu hacmi desteklememesi ve yükselişin zayıf kalması nedeniyle dikkatli olmakta fayda var.

Herşey gönlünüzce olsun
Hikmet Baydar


YORUMLAR

Solve : *
19 − 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.