DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Marka ve pazarlama ve 29 önemli strateji!

Markanıza ve pazarlama politikalarınıza güç katacak çok önemli olduğunu düşündüğümüz 29 stratejiyi şu şekilde özetleyebiliriz. İşte marka ve pazarlamada önemli 29 önemli strateji…

1. Markanızın herkesin konuşabileceği havalı bir yanı var mı? Siz müşterilerinize kendilerini özel hissettirin onlar da havalı buldukları şeyleri çevreleriyle paylaşsınlar.

 

2. Müşteri görüşmelerine uygun şekilde giyiniyor musunuz? Toplantılara önceden hazırlık yapıyor musunuz? Müşterek konulardan bahsediyor musunuz? Toplantının takibini yapıyor musunuz? Müşteriler kendileriyle uyumlu olduğuna inandıkları kişilerle iş yaparlar.

 

3. İş yapmanın en kolay yolu insanlarla biraraya gelmektir. Müşterilerinizi telefonla arıyor ve sosyal medya yoluyla iletişim kuruyor musunuz? Yeni müşteri adayları bulmak için yeterli zaman ayırıyor musunuz?

 

4. Markanız için izleyiciler yaratıyor musunuz? İnsanlar markanızın birer fanı haline geldiğinde size sadık olacaktır. Doğrudan pazarlama, sosyal medya, fuar ve sergiler, reklamlarınız hep sadık fanlar yaratma amacına uygun olmalıdır.

 

5. Markanız etrafında bir gizem yaratabiliyor musunuz? Markanızı ortaya koyabileceğiniz fırsatlar yaratıyor musunuz? İnsanların sizi fark edebileceği ortamlar oluşturuyor ve gerekli dağıtım kanallarını inşa ediyor musunuz?

 

6. Markanızın reklamlarını bir maraton gibi görerek sürekliliğini sağlıyor ve etkisini koruyor musunuz? Marka reklamları sprint koşusu değildir. Markanızı genç ve trendy tutmayı başarıyor musunuz?

 

7. Doğru bir marka adı yarattınız mı? Ona doğru bir anlam yüklediniz mi? Yoksa jenerik kelimelerle mi idare ediyorsunuz? Gerekli araştırmaları yapın ve kendinize harika bir isim bulun, ismi olabildiğince kısa tutun.

 

8. Her ne satıyorsanız ürünleri çeşitlendireceğim diye odak noktanızı kaybetmeyin. Çeşitlendirme ancak ürünler birbirleriyle bir sinerji yaratabiliyorsa pazarlamada etkilidir.

 

9. Markanız ancak en zayıf noktası kadar kuvvetlidir. Pazar ve müşteriler nezdinde sürekli olarak en zayıf noktanızı bulmak ve gidermek üzere araştırma yapın. Müşteriye tüm temas noktalarınızı çıkarın ve her birinin doğru çalıştığından emin olun.

 

10. Müşterilerinizin ve çalışanlarınızın markanızı geliştirmek üzere öneriler getirmesini destekleyin. Markanızın en değerli varlığının çalışanlarınız olduğunun farkına varın. Onlar mutluysa müşteriler de mutlu olacaktır.

 

11. Pazarlamada çok çalışmak değil etkili çalışmak önemlidir. Müşterilere sunduğunuz değere ve sağladığınız ölçek faydalarına odaklanın.

 

12. İtme ve çekme stratejilerini çok iyi öğrenin ve uygulayın. İtme stratejileri ürününüzü doğrudan müşterinin satınalmasını sağlayacak eylemlerdir. Çekme stratejileri ise müşterilerin ürünü istemesini ve aramasını sağlayacak eylemlerdir.

 

13. Markanıza nadiren indirim yapın. Promosyonlarınızda doğrudan fiyat indirimi vermek yerine müşteriye sunduğunuz faydaların kapsamını geliştirme yönünde hareket edin.

 

14. Markanızı anlatacak etkili bir hikaye yaratın. İnsanlar hikayelere bayılır. Ünlü insanların ürününüzü kullanması veya sosyal medyada yayılmış hikayeler ürününüzü bir anda popüler yapabilir.

 

15. Markanız için mükemmel fiyat noktasını yakalayın. Fiyatın ürün değerinin bir göstergesi olarak algılanacağını unutmayın. Rakiplerinizin fiyatları kadar konumlanmak istediğiniz yeri de dikkate alarak fiyatlama yapın.

 

16. Müşterilerinizle yeterince vakit geçirdiğinizden emin olun. Onların ne istediğini, şikayetlerini ve markanızı nereye konumlandırdıklarını ancak böyle anlarsınız.

 

17. Müşterilerinizden size referans olmalarını isteyin. Bunun için onlara teşekkür edin ve onları ödüllendirin.

 

18. Müşterilerinizin size alışmasını ve bağlanmasını sağlamak için gerekirse başlangıçta ücretsiz kullanım, deneme, hediye verme gibi yöntemlere başvurun.

 

19. Uzun vadeli pazarlama planlarına pek takılmayın. Bu ancak gideceğiniz ana yolu görmenizi sağlamalı, bunun dışında günlük olarak faaliyetlerinizi müşteri hareketlerine paralel şekilde esnek olarak yönetmelisiniz.

 

20. Herkese herşeyi satamazsınız, hedef kitlenizi olabildiğince daraltmak satışlarınızı artıracaktır. Bu size müşteri kaybettirmez aksine kazandırır.

 

21. Markanızın tek cümleyle ifade edilebilen açık bir vaadi olmalı ve bu vaad müşterilere ne sağladığınızı net şekilde gösterebilmelidir.

 

22. Fiyatlama stratejinizi akıllıca kurun. En çok satmak istediğiniz ürünü orta fiyatlı olarak belirleyin, müşteriler genellikle en ucuzu ve en pahalıyı tercih etmez.

 

23. Ürününüzü nerede sattığınız çok önemlidir. Pazarlamada da gayrimenkul gibi lokasyon her şeydir. Satış kanallarınızı dikkatli şekilde seçin.

 

24. Yepyeni şeyler bulmaya odaklanmayın, kutunun dışında düşünmek yaygın bir fantezidir. Pazarlamada başarılı olan fikirler genellikle varolan ürünlerin kullanım ve faydalarının geliştirilmesine dayanır.

 

25. En büyük rakibinize karşı kendinizi konumlandırmak ve ona saldırmak müşterilerinizin kenetlenmesini ve markanıza daha sadık olmalarını sağlar. Pepsi ve Coca Cola ‘yı hatırlayın.

 

26. Müşterilere sizi herkesten farklılaştıran benzersiz değer önermenizi tek bir cümle ile sunun. Böylece müşteriler sizin ne yaptığınızı ve onlara katabileceğiniz değeri anlayabilir.

 

27. Eğer ürününüze ihtiyaç yoksa bir ihtiyaç yaratın. Fikir önderleri ve şöhretleri ürününüzü kullanmaya ikna edin, diğerleri onları izleyecektir.

 

28. Müşteriler birer karar vericidir, her karar verici gibi uzun süre size dikkat edemezler, onlara açık ve anlaşılabilir bir fayda önerin ve bunu çok zamanlarını almadan yapın.

 

29. Unutmayın pazarlama bir günde öğrenilebilen ama bir ömür süresince ustalaşılabilen bir alandır. Sürekli olarak okumaya, başkalarının neler yaptığını incelemeye zaman ayırın. Kendinizi geliştirin.


YORUMLAR

Solve : *
10 ⁄ 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.