DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nakit kraldır

12.10.2020
A+
A-

Değerli İş İnsanları,

Bugünkü yazımız ile birlikte para kazanmak ile ilgili hazırladığımız yazı dizisinin son bölümüne geldik.

Cash is the king bölümüne.

İşletmenizi kurdunuz. Bilançonuzu oluşturdunuz. Faaliyete başladınız, operasyonunuzun performansını kar-zarar tablosundan takip ediyorsunuz. Ancak kar-zarar tablosunun dibinde oluşan “net kar” rakamı cebinize giren naktin göstergesi değil. Cebinize giren nakti ölçümlemek için nakit akım tablosuna ihtiyacınız var.

Nakit akım tablosu, işletmenize giren ve işletmenizden çıkan nakit ve nakit benzeri unsurlardan sonra elinizde kalan net nakit pozisyonunuzu gösterir.

Bir örnek verecek olursak;

Kar-zarar tablonuzda amortisman gideri diye bir kalem bulunur. Bu kalem, vakti zamanında satın almış olduğunuz sabit kıymetlerinizin zaman içindeki yıpranma payının kar-zarar tablonuzda ilgili döneme yansıyan giderleşen kısmıdır. Ancak bu giderleşen kısmın satın almış olduğunuz sabit kıymetler için yaptığınız ödemelerle zamanlama açısından doğrudan bir ilintisi yoktur. Yani amortisman cebinizden çıkan parayı değil muhasebesel olarak yapılan bir kaydı ifade eder. Dolayısıyla nakit durumunuzu hesaplarken karınızı düşüren amortisman giderinin, gerçek bir nakit çıkışı olmadığı için, tekrar dipteki kar rakamına eklenmesi gerekir. Bu örneklerden biri. Bu ve benzeri nakit ve nakit benzeri kalemlerin net dönem karına eklenip çıkartılmasıyla nakit akım tablosu oluşturulur.

Nakit akım tablosunu hesaplamanın çeşitli yolları var. Direkt ve endirekt yöntemler. Bunlar teknik teferruat olduğundan burada detaylandırmayacağım. Ancak merak ettiğiniz şey “yaptığım işten ne kadar para kazanıyorum?” ise (ki öyle olmalı) cevabınız nakit akım tablosunda.

Bu yazı dizimizde işletmenizi ölçümlemek için bilmeniz gereken 3 ana finansal tabloyu anlatmış olduk.

Toparlayacak olursak;

Bilanço varlık durumunuzu gösterir.

Gelir-gider tablosu operasyonlarınızın performansını detaylıca gözler önüne serer.

Nakit akım tablosu ise tüm bu koşturmaca ve çaba sonucunda elinizde ne kadar nakit kaldığını gösterir.

Öz sermaye yoğun büyüyen bilanço ve sağlam nakit akışı, işletmenizin sağlıklı şekilde büyümesi ve yıllarca hayatta kalabilmesi için elzem iki göstergedir.

Lütfen not edin;

Finansal tablolar ve rakamlar size işletmenizin görünen kısmını anlatır, olan biteni rakamsallaştırır. Para kazanmadaki maharet, görünenle birlikte görünmeyeni de yönetebilmekte yatar.

“Eldeki para hürriyetin aletidir. Fakat peşi kovalanan para tam tersine kölelik aletidir.” Jean J. Rousseau

Sağlıcakla,

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
9 − 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.