Para kazandığınızı nasıl anlarsınız?
Değerli Profesyoneller, İş Sahipleri,
Para kazanmayla ilgili yazı dizimiz son sürat devam ediyor.
11 Mayıs’ta başlayan yazı dizimizde bugüne kadar bilançodan ve finansal tabloları yaratan iş süreçlerinden detaylıca bahsettik. Merak edenler veya tekrar hatırlamak isteyenler, lütfen arşive bakınız.
Bugün Gelir Tablosu’ndan, bir diğer adıyla Kar-Zarar tablosundan bahsedeceğim. Yani işletmenizin faaliyetleri sonucu dipte elinizde ne kalıyor, bunu anlatan finansal tablo.
Gelir Tablosu aşağıdaki başlıklardan oluşur:
+ Brüt satışlar
– Satıştan indirimler
= Net satışlar
– Maliyetler
= Brüt kar marjı
– Faaliyet giderleri (personel, kira, tanıtım, elektrik, vb)
= Faaliyet karı / zararı
– Finansman gelir / giderleri
– Diğer olağan gelir / giderler
= Olağan kar / zarar
– Diğer olağandışı gelir / giderler
= Dönem karı / zararı
– Vergi
= Dönem net karı / zararı
Aynen evinizin bütçesi gibi. Kazanç elde ediyorsunuz. Bu kazancınızla masraflarınızı karşılıyor ve kazancınızın vergisini ödüyorsunuz. Elinizde kalan cebinize kalan kar oluyor. İster birikim yaparsınız, ister yatırım, ister masraf.
Bilançoyu anlattığım yazımda demiştim ki; gelir tablosu bilançonun atığıdır. Yani bilançodaki varlıklarınızı ne kadar verimli kullanırsanız gelir tablonuzdaki karınız o kadar artacaktır.
Örneğin bilançonuzun en büyük kalemi olan envanteri ele alalım. Diyelim ki deponuzda 100.000 TL’lik envanter var. Bu envanteri ne kadar hızlı satarsanız gelir tablonuzun ilk kalemi olan Brüt Satışlar kaleminiz o hızda artar. Dolayısıyla envanter yönetimindeki performansınızı ölçen en önemli göstergelerden biri, average inventory turnover ratio, yani ortalama envanterin satışa dönme hızıdır. 100.000 TL’lik envanteri ortalama 2 ayda satışa döndürmekle 12 ayda satışa döndürmek arasında 10 aylık bir satış kaybı söz konusu. Bir de buna 10 ay boyunca 100.000 TL’yi envantere değil de bankada faize yatırsaydınız kaç para kazanırdınız, onu da eklerseniz envanteri depoda bekletmenin maliyetinin kaçan satıştan daha da büyük olduğunu anlayacaksınız. Envanter depoda beklerken gider faturalarınız beklemeyecek. Elektrik, kira, personel maaşları zamanında ödenecek. Dolayısıyla bilançonuzdaki envanter gibi varlıkları atıl tutmak yerine verimli şekilde kullanmanız ve hızlıca satışa döndürmeniz, para kazanma sürecinizi son derece hızlandıracaktır.
Bugün Gelir Tablosu’na genel bir giriş yapıp bilanço ile ilintisini örneklendirdim. Önümüzdeki haftalarda Gelir Tablosu kalemlerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini detaylıca irdeleyeceğiz.
Para, kazanması kolay ancak muhafazası ve büyütmesi incelik isteyen bir konudur.
Faydalanabileceğiniz Kaynaklar:
ActionCoach ve Bradley Sugars’ın para kazanma üzerine yaptıkları paylaşımları (kitap, dergi, sosyal medya) takip edin lütfen. Para kazanma sanatını yalın bir dille anlatıyor.
Sağlıcakla,
…