Spiritüalite Nedir?
Spiritüalite Nedir?
Spiritüalite kavramı kökenini “nefes”, “nefes almak” veya “canlandırmak” anlamlarına gelen Latince “spirit” kelimesinden alır Myers, Sweeney ve Witmer (2000) spiritüaliteyi yaşamın maddi yönlerini aşan, evrene derinlik ve bütünlük duygusu katan bir varlık ya da kuvvetin farkındalığı olarak tanımlar.
Spiritüel olmak, kişiyi kendini keşfetme arzusuyla yaşamda anlam ve niyet arayışına çıkarır. Denilebilir ki spiritüalite, kişinin kendi içinde ve yaşamda en iyi oluş halini arayış yolculuğudur.
İnsanın özünde varlık olarak gelişimini destekleyen, başkalarına katkı sağlamasına ve her canlı için iyiliğe hizmet etmesine yönelik içgüdüsel bir farkındalık vardır. İnsanın spiritüel yanı, yaşamda iç huzurunu ve memnuniyetini geliştirir. Spiritüalite bireylerin yaşamda anlam, bütünlük ve potansiyelini bulma amacıyla varoluşsal hedeflerine ulaşma çabalarıdır.
Chandler, Holden ve Kolander (1992) tarafıından spiritüalite farklı boyutlarda tanımlanır. Bu tanımlamalar kapsamında spiritüalite:
- Farklı insanlar tarafından, farklı zamanlarda ve farklı düzeylerde gerçekleşse de tüm insanlarda doğuştan bulunan bir kapasitedir.
- İnsanın doğuştan gelen potansiyeli ve arayışına yönelik, şu andaki merkezi odağını aşmak için artan bilgi ve sevgiyle bir bilgi aktarımıdır.
- İnsanın deneyimlediği ve değerlendirdiği zamandaki psikolojik konumunu yansıtır.
- İnsanın var olan sağlıksız işleyişinin ötesine geçerek, daha sağlıklı ve geniş kapsamda bir işleyişe yol almasıdır.
- Daha fazla bilgiyle, daha olumlu ve kapsamlı ahlak ve değer sistemleriyle gelişen yaşam amacını ifade eder.
İnsanlar spiritüel deneyimleri yaşamamış olsalar dahi, spiritüel deneyimler yaşayabilecekleri koşulları oluşturabilirler.
Uzm. Hem. Şenay Zuhur
ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu
Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu