DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finansman bonolarına konulan verginin ekonomiye etkisi ne olacak?

24.05.2020
A+
A-

Finansman bonolarına konulan verginin ekonomiye etkisi ne olacak?

Finansman bonolarında gerçek kişiler için vergi tevkifat (stopaj) oranı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmek için vatandaş, esnaf ve firmalara verilen desteğe ek kaynak sağlamak amacıyla yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmek için vatandaşlar, esnaf ve firmalara verilen desteğe ek kaynak sağlamak üzere, finansman bonolarında gerçek kişiler için vergi tevkifat oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

Son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması vergi kaybına neden olurken, bu kaybı gidermek için bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlenmiş oldu.

Burada görülen gerçek kişi yatırımcı açısından, mevduat ve finansman bonosu arasında vergisel anlamda bir farklılığın kalmamasıdır. Ancak finansman bonosunu sadece bankalar satmıyor. Faktöring, leasing, Borsa aracı kurumları ile enerji, inşaat, tekstil şirketleri, holdingler, beyaz eşya üreticileri, akaryakıt şirketleri gibi farklı sektörlerden büyük ölçekli birçok reel sektör firmaları da bu enstrümanı kullanarak borçlanmaya gitmektedirler.

Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda da işin reel sektör yönünü görüyoruz. Yani reel sektör finansman bonosu borçlanmasında stopaj maliyetleri artmış durumda. Aslında stopaj bir kesinti olsa da yatırımcı net getiriye bakacağından, satılacak finansman bonosunun cazibesini koruması için ek vergi kadardis-ticarette-neler-oluyor&Itemid=633 brüt faiz artmak zorunda kalacak.

Buradan çıkarılacak sonuç ise şudur; Reel sektör firmaları finansman bonosu ile projelerini fonlamaya kalkarlarsa aynı net getiriyi verebilmek için daha yüksek brüt faiz vermek durumundalar.

Mevcut düzenlemeyle yapılan stopaj artışından, reel sektör firmaları tarafından halka arz edilen finansman bonoları muaf tutulmalıdır. Zira bu açıdan bakıldığında, faizleri düşürülmeye çalışıldığı bu ortamda mevcut uygulama reel sektör finansman bonosu ihraç maliyetlerinde artışa yol açabilir.

Saygılarımla,
Hikmet Baydar
www.3-goz.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
20 ⁄ 10 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.