DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar, euro, sterlin ve altın fiyatlarında son durum, uzman görüşleri…

10.02.2021
A+
A-

Merkez Bankası (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemlerini dün yatırımcı toplantılarında da tekrarlarken TL’de değer kazancı sürüyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal enflasyon raporunda ve ardından geçen hafta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide de olduğu gibi dünkü yatırımcı toplantılarında da kalıcı fiyat istikrarını “vazgeçilmez” olarak nitelendirdi.

Ağbal, “2023 yılına kadar para politikasını sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile %5 hedefini elde edene kadar koruyacağız” dedi.

DOLAR 7,0537 (%-0,23)
EURO 8,5660 (%-0,06)
ALTIN 418,5887 (%0,30)

Yatırımcı görüşmeleri dün sabah saatlerinde lokal yatırımcılar, akşam saatlerinde yabancı yatırımcılarla yapıldıktan sonra bugün de devam edecek.

Bankacılar toplantıda beklendiği üzere; para politikası, enflasyon, rezerv birikimine ilişkin söylemlerde değişiklik görmediklerini, TCMB’nin büyümeye ilişkin öngörülerinin piyasa beklentilerini yukarıya taşıyacak şekilde olduğunu belirttiler.

Bir bankacı, “Bizim beklentimiz ekonomik büyümenin 2020 son çeyrekte yüzde 5’in üzerinde olacağı bunun da 2020 için %2’ye yakın bir büyüme sağlayacağı yönündeydi. TCMB mesajları ise son çeyreğin yüzde 7-8 gibi daha da kuvvetli bir büyüme görüldüğü ve yılın yüzde 2.5’e yakın bitirilebileceği yönünde oldu. Biz de beklentileri bir miktar yukarı revize edeceğiz” dedi ve ekledi:

“Yatırımcı toplantısında genel olarak PPK üyelerini görmeye alışkınız. Bu kez başkan Ağbal’ın mesajları bizzat vermesi önemli bir gelişmeydi. TCMB’nin önümüzdeki hafta PPK’ya ilişkin net mesaj vermediğini gördük. Bizim beklentimiz faizlerin Şubat’ta da sabit tutulacağı yönünde. Sonrasındaki bir kaç ayda sınırlı faiz artışı olma ihtimalini yüzde 50 civarında görüyoruz. TCMB’nin aksi yöndeki kuvvetli söylemlerine rağmen ilk indirim beklentimiz ise Ağustos’ta”

Ağbal’ın cuma günü Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL’de değer kazançlarını kuvvetlenmiş, CDS’te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 293/298 seviyesinde.

Asya borsaları, olumlu açıklanan bilançoların, ABD canlandırma paketine dair umutların ve aşılamada yaşanan ilerlemenin küresel toparlanmaya dair iyimserliği desteklemesiyle rekor seviyeye yükseldi.

Güvenli liman olarak görülen dolar başlıca para birimleri karşısında olumlu açıklanan bilançolar, aşılamanın ABD’de ve dünyanın diğer yerlerinde hızlanabileceği, politika yapıcıların açıklayacağı canlandırma önlemlerine dair iyimserliğin risk iştahını artırmasıyla geriledi.

Dolar endeksi iki gündür kayıp vererek 90.427’ye gerilemesinin ardından Asya’daki ilk işlemlerde hafif yükselişte 90.509’da seyretti.

BİREYSEL DÖVİZ İLGİSİ AZALDI, FX İHALE BAŞLANGICI İZLENECEK

TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki Kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi 4 yılda yaşanan yüzde 60’ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi.

Son 2 haftada ise TL’de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu.

Kasım’dan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar girişe bırakırken bankacılar son haftalarda lokallerin döviz talebinin de oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.

TCMB’nin söylemleri de lokallerin döviz yöneliminin geçen ay ortasından itibaren bittiğini gösteriyor. Bankacılar TCMB’nin rezerv birikimine başlamada önemli bir gösterge olarak nitelendirdiği lokallerin dövizden TL’ye geçişini döviz alım ihalelerinin başlama zamanını anlamak için izliyorlar.

ACELE EDİLMEYECEK

Ağbal geçen hafta ‘Ocak ayının ikinci yarısından itibaren altın dahil yabancı para mevduattaki artışın kayda değer ölçüde yavaşladığını görüyoruz… Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal’ dedi. Ağbal rezevleri artırmak için acele etmeyeceklerini ve rezervleri swap anlaşmaları yolu değil döviz alım ihaleleri ile artırmayı planladıklarını da söyledi.

Bankacılar, TCMB’nin söylemlerinin lokallerin son dönemdeki döviz mevduat artışlarının bir bölümünün yastık altındaki miktarın sisteme kazandırılması olduğunu gösterdiğine dikkat çekiyorlar. Genel beklenti aceleci bir tavır olmayacağı ancak sürece yaklaşıldığı yönünde. TCMB tüm adımlarını önceden açıklanmış bir plan dahilinde yapılacağını vurguluyor.

Bankacılar piyasalarda takip edilen diğer konuları corona virüsünün ve aşılamanın seyrine ilişkin süreç, ABD ve AB ile ilişkiler olarak özetliyorlar.

Hürriyet gazetesinde dün yer alan haberde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’ye hava savunma sistemleri konusunda yaptırım uygulayan ABD ile müzakerelerde, “S-400’leri kısmen etkinleştirmeyi” önerebileceklerini söyledi.

BORSA

Borsa İstanbul Yorumu ve Borsa Gündemi, Alan Yatırım

Uzaya Çıkıyoruz

Dünkü TCMB ekonomistler toplantısı sonrasında gecelik TLREF %17’nin altında gerçekleşirken USDTRY kuru 7.06’ya geriledi. Borsada ise bankalara gelen yabancı alımları ile Ocak sonunda 7 günde 6 kez düşen BIST100 Endeksi Şubat başında 7 günde 6 kez yükselmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün 3 kez televizyonlarda olacak. Akşamki ulusa sesleniş konuşmasında sürprizleri olacağını söylemişti. Öncesinde dün akşam Türkiye Milli Uzay Programı duyuruldu. İlk hedef Aya sert iniş yapan ülkeler arasına girmek. Yerli bilgiye önem verilecek ve Türk mühendislerinin yerli yazılımlarıyla uydulardan elde ettiğimiz bilgilerin güvenliğini tamamen sağlamış olacağız.

Rusların Luna-2 aracı 12 Eylül 1959’da Baykonur Üssü’nden fırlatıldı ve Ay’ın yüzeyine inen ilk uzay aracı oldu. Yine Rusların Luna 9 aracı 31 Ocak 1966’da Baykonur Üssü’nden havalanmış ve 3 Şubat’ta Ay’a yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı oldu. Sovyetler ay yarışında her aşamada ABD’nin önünde olmayı başarırken 20 Temmuz 1969’da Amerika, Apollo 11 ile Ay’a ilk ayak basan ülke olarak yarışta öne geçmişti.

Uzun yıllar sonra AY yeniden önem kazanıyor. Çin, 2013’ün Aralık ayında Jade Rabbit isimli robot uzay aracını Ay’ın yüzeyine indirerek Ay’da madencilik konusunda önemli bir atılım yaptı. Mars görevlerinde Ay’ın bir uzay üssü olarak kullanılması gündemde.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) 2008 yılında Chandrayaan-1 isimli uzay aracını da Ay’ın yörüngesine yerleştirmeyi başardı ama 2009 Ağustos’ta iletişim koptu. ISRO, 2013 yılında 73 milyon dolarlık bütçe ile bu kez Mars yörüngesine uydu yerleştirdi.

2018’de başlayan Chandrayaan-2 programı ile ertesi yıl aya inmeyi planladılar. ABD, Çin ve eski Sovyetler Birliği’nin ardından Ay’ın yüzeyine “yumuşak iniş” yapmayı başaran 4. ülke olacaktılar. Üstelik bu programın maliyeti 2014’de vizyona giren ünlü bilim kurgu filmi Interstellar’in 165 milyon dolarlık maliyetinin yarısı kadardı. 6 Eylül 2019’da Aya inişe 2 km kala iletişim koptuğunda çok üzüldüler.

Hindistanlı yetkililer, “Maliyet açısından dünyanın en muhafazakâr uzay programını yürütüyoruz. Bunu da prestij değil, ulusal kalkınma için yapıyoruz. Uydu teknolojisinin ülke halkına büyük faydası oluyor.” diyor. Türkiye’nin de bu yarışta olması faydalı olacaktır.

STRATEJI

BIST100 Endeksi; Ocak ayının son 7 gününde 6 kez düşerek 1473’e gerilemişti. Şubata tepkiyle başlayan endeks 7 günde 6 kez yükseldi. 1525 seviyesi üstünde iyimserlik korunabilir. Altında ise hedge gerekebilir.

DOLAR

Ziraat Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu
Teşvik ve aşı hikayesiyle küresel piyasalarda risk alma iştahı devam ediyor. Dolar’daki düşüşlerin de belirginlik kazandığını izlerken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde alıcılı seyir sürüyor. Yaşanan belirgin primin ardından bu hafta TL’de kısmi soluklanma eğilimi gözlense de TL’yi destekleyici ortam devam ediyor. Özellikle, TCMB’nin sıkı para politikası vurgusu Dolar / TL’de düşüşü devam ettirebilecek en önemli katalizör ki 5 yıllık CDS primimiz de 300 baz puan seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Teknik olarak, 7,01 desteğinin kırılması durumunda da kurda düşüş belirginleşebilir ve ilk etapta 6,96 hedef olabilir. Yukarıda ise 7,13 – 7,14 ara direnç bölgesinin şu aşamada geçilmesini beklemiyoruz. Bugün ABD TÜFE ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması öne çıkmakta. Ayrıca ECB Başkanı’nın konuşması da izlenecek.

EURO

Gedik Yatırım – EuroTL EURTRY Yorumu
ECB Başkanı Lagarde dün açıklamasında vaka sayıları ve kısıtlayıcı tedbirlerin aşağı yönlü risk oluşturduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TCMB ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıda tüm kararlarının fiyat istikrarı önceliğiyle alınacağını vurguladı. TCMB Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4-5 civarı bir büyüme beklediğini belirterek, fiyat istikrarı ve sıkı para politikasını kararlılıkla sürdürecekleri söylemini yineledi. TCMB’nin sıkı duruşunu koruması, bu konuda verilen güçlü ve kararlı mesajlar ile artan güven ortamı Türk Lirası’nı destekleyen gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Almanya’da TÜFE rakamları ile yurt içinde işsizlik oranı açıklanacak. Dün gün içerisinde dalgalı seyrin izlendiği Euro/TL kuru bu sabah 8,56’lı seviyelerden fiyatlanıyor

Anadolu Yatırım – EuroDolar Yorumu

1,2086 üzerinde tepkinin devamı beklenebilir… Paritede 5 günlük ağırlıklı ortalamaya denk gelen 1,2086 üzerinde tepkinin devamı beklenebilir. Tepkinin güçlenmesi için 50 günlük ağırlıklı ortalmaya denk gelen 1,2140 yukarı kırılmalı. 1,2140 direncinin kırılıp kırılmayacağı gün içi hareket için izlenebilir. Kırılması halinde 1,2150-1,2160 ardından 1,2190 hedeflenebilir. 1,2050’nin altına gerilemede ise 1,2025-1,2000 destekleri yeniden test edilebilir.
Son Fiyat : 1,2126
Destekler : 1,2086-1,2050-1,2025
Dirençler : 1,2140-1,2150-1,2160

ALTIN

Yatırım Finansman Menkul Değerler – Ons Altın Yorumu
1795 desteğinden kuvvet alan ons altında 1831 direncinin de üzerindeyiz. Long pozisyonlar için stop 1831’e çekilerek devam ettirilebilir ve hedef olarak da 1850 bölgesi izlenebilir. Teşvik beklentileri ana itici güç değil fakat 1795 destek bölgesinden altının kuvvet almasını kısa vadede sağladı. Bu kuvvetin 1850 üzerinde altını yukarı çekmesini beklemiyoruz.

Altın fiyatları 2021’de ne olur? Ünlü fon yöneticileri ve traderlar cevapladı!

DXY’nin de düşüşü altının kısa vadeli yukarı hareketini destekliyor.
Dirençler 1831.00 1850.00 1875.00
Destekler 1795.00 1775.00 1750.00

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.